Eindejaarslijstje 2007 van Koen Diddens

2007 was een boeiend muziekjaar maar eigenlijk was er over de top 10 geen discussie. We onthouden toch vooral de nieuwe trend die ervoor zorgt dat buitenlandse topgroepen (Wilco !! Editors !!) ons landje niet eens maar meermaals per jaar op hun pad vinden. Ergerlijkste trend: iconen uit het verleden die het nodig vinden een reünie te houden.

  1. Radiohead :: In Rainbows      De beste Radiohead, zonder twijfel. Te beluisteren met hoofdtelefoon en een beetje geduld want de pareltjes bevinden zich achteraan op de plaat (“Jigsaw” ! “Videotape” !) Tijdloos, om het met een vies woord te zeggen.
  2. Interpol :: Our Love To Admire      Interpol herhaalt hetzelfde trucje voor de derde keer maar komt er opnieuw makkelijk mee weg. De nummers zijn dan ook opnieuw van een ongekende schoonheid. Koud? Kil? Ons bezorgt het telkens opnieuw rillingen.
  3. Wilco :: Sky Blue Sky       Tweedy lijkt eindelijk van zijn demonen verlost en maakt met zijn Wilco de meest poppy plaat tot nu toe. Die paar vervelende naar ‘dadrock’ ruikende missers vergeven we graag dankzij parels als “Impossible Germany” en “Either Way”.
  4. The National :: Boxer      Normaliter staan wij vrij sceptisch tegenover groepen die vanuit het niets de AB uitverkopen maar The National heeft dat succes dik verdiend. Na Alligator grijpen ze opnieuw schier zonder moeite naar het nekvel.
  5. !!! :: Myth Takes       De knotsgekke anarchie blijft maar wordt nu ook gesteund door goeie songs. Zonder discussie de dansplaat van 2007.
  6. Tomahawk :: Anonymous      Patton is God!!!
  7. Editors :: An End Has A Start      2007 was zonder twijfel het jaar van Editors. De – terecht – fel bejubelde debuutplaat werd kracht bijgezet door het zowaar nog betere An End Has A Start. Wel opletten voor overkill jongens, want ondertussen spelen ze vaak in ons land dat het Belgen lijken.
  8. Kings Of Leon :: Because Of The Times      Het scheurt, het kraakt en het staat vol ijzersterke songs. Kings Of Leon zijn een blijver.
  9. White Stripes :: Icky Thump      Opnieuw een schijf om U tegen te zeggen van de enige echte supergroep van het nieuwe millennium.
  10. Grails :: Burning Off Impurities      De enige postrockplaat in dit lijstje omdat Grails simpelweg een van de weinige postrockbands is die dit jaar een beetje creatief omsprong met het genre en met zijn donkere en bezwerende ritmes ons maandenlang bleef boeien.

Om volledig te zijn plaatsen 11-20 ::
11. Alela Diana :: The Pirate’s Gospel 12. The Decemberists :: The Crane Wife 13. Battles :: Mirrored 14. Beirut :: The Flying Club Cup 15. Animal Collective :: Strawberry Jam 16. Okkervil River :: The Stage Names 17. Arcade Fire :: Neon Bible 18. Bright Eyes :: Cassadaga 19. Thurston Moore :: Trees Outside The Academy 20. Band Of Horses :: Cease To Begin

Live houden we een heel fijn gevoel over aan: Maxïmo Park (AB) , Interpol (Vorst Nationaal) The National (AB) Wilco (Koninklijk Circus) Editors (Hallen) Arcade Fire (Vorst Nationaal) Tot slot nog een vermelding voor het meest ontroerende nummer van 2007: Einstürzende Neubauten met “Nagorny Karabach”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 2 =