EXIT 06 :: Shameboy, Styrofoam & Fat Jon en Goose :: 22 december 2006, AB

Nieuwjaar vieren doe je maar één keer per jaar, en dus kan het ook maar beter goed zijn. Al zes jaar lang biedt de AB haar publiek een kans om een dikke week op voorhand al eens te oefenen op haar EXIT-avond. Editie ’06 ontbeerde de echt grote headliners van vorige edities, maar tekende niettemin voor een fijn dansfeest waar vooral helden van eigen bodem zich bewezen.

Het zit al snel goed. Fransman Jean-Baptiste de Laubier mag als Para One de festiviteiten in de grote zaal openen en weet met zijn mix van electro, dance en hiphop het publiek meteen op zijn hand te krijgen. Het is een prettige opstap naar Vlaanderens nieuwste dancehelden Shameboy.

Het duo Jimmy Dewit (ook wel DJ Bobby Ewing van Discobar Galaxy) en Luuk Cox (bekend van Buscemi’s band) wisten het afgelopen jaar harten en vooral voeten te veroveren met stevig dansvloermateriaal als "Rechoque" en "Wired For Sound" met gastbijdrage van Tim Vanhamel. Deze mag het jaar van de doorbraak van Shameboy komen meevieren, wired for light gehuld in kerstlichtjes als hij is. Maar de groep heeft zelfs geen bekende naam nodig. Shameboy is ronduit indrukwekkend: het duo brengt een set die niet eens hoeft op te bouwen naar het hoogtepunt "Rechoque", de set is één grote climax.

In de Club is de sfeer aanvankelijk dan weer meer op hiphop gericht. Eerst de traditionele grimmige grootstadvariant van Lion Man die verdienstelijk in de twee hoofdstedelijke talen rapt, daarna volgt de meer intellectuele variant van Fat Jon & Styrofoam. Het had een statische bedoening kunnen worden: twee indietronica-techneuten — één rappend, één zingend — achter een grote tafel knopjes en keyboards, live swingt het materiaal van hun The Same Channel echter als een tiet en dit tegen alle verwachtingen in. Charmant en lichtelijk verwarrend trouwens om de anders altijd rustige Styrofoam hier voluit en met veel goesting te zien shaken. Een funky brother in je vriendenkring hebben kan blijkbaar deugd doen.

EXIT is dit jaar evenwel vooral het feestje van Goose. In de AB sluiten de Kortrijkzanen een succesvolle tour af na de release van het debuut Bring It On en dat doen ze con gusto. Hun opzwepende mix van electro en rock doet wat denken aan de hooligans van Audio Bullys, maar deze groep komt duidelijk vanuit een andere achtergrond.

Van bij de instrumentale opener "Black Gloves" beukt de band een eind weg. Dit zijn geen omwegen maar "rechtdoor en gààn". "Give me a reason to cool you down" schreeuwt frontman Michael Karkousse aan het begin van "British Mode", maar op een feestavond als vandaag is daar geen enkele reden voor te bedenken. Toch is de band na dik een half uur al weer vertrokken. Drummer Bert Libeert blijft ongenadig voorthameren en daar komt dan toch nog één track. En dan is het over en out voor Goose: na nieuwjaar staan voorlopig geen tourdata gepland, we twijfelen er niet aan dat het buitenland niettemin lonkt. En daarna de grote festivals. Zo gaan die dingen immers.

En daarmee zit het concertseizoen er op voor dit jaar. Eind januari starten de werkzaamheden opnieuw met onder ander goddeaus nu al fabuleuze Vijfde Verjaardagsconcert (u bestelde uw ticket toch al?), nu is het tijd voor andere feesten met meer familie en minder goeie muziek. We bijten op onze tanden, we zetten ons schrap, en laden alvast de batterijen op. Want ook voor 2007 geldt maar één motto: en avant la musique!.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − elf =