CSS :: Cansei De Ser Sexy

Avontuurlijke popmuziek die je spontaan kan meezingen, die subtiele beats met ronkende gitaren verzoent én dan nog eens uitblinkt in gortdroge humor. Als deze omschrijving niets meer dan een verontschuldigend schouderophalen oproept, is het hoog tijd om het Braziliaanse CSS te ontdekken.

Meezingers kennen we allemaal, vast meer dan we willen toegeven, maar slechts zelden ontstijgen dergelijke nummers het niveau van een carnavalavond in een boerendorp ver weg van de eenentwintigste eeuw. Niet zo bij CSS: “CSS Suxxx”, de openingstrack van hun debuutplaat, waarbij een zeventigtal herhalingen van de titel de volledige tekst vormt, is het perfecte voorbeeld van hoe muziek simpel, doeltreffend en toch geniaal kan zijn. De band, aangedreven door een stuwende baslijn en het opzwepende gezang van vocaliste Lovefoxxx, weet je als geen ander in zijn feestritme mee te slepen.

De achtergrond van CSS verklaart voor een groot deel waarom de band zo uitblinkt in muzikale vertalingen van zomerse zwoelheid: CSS zag het levenslicht in kringen van kunstzinnige feestneuzen uit Sao Paulo, Brazilië. Zowat drie jaar geleden besloten de leden voor het eerst samen als CSS een podium te bestijgen. Dat niemand van hen een instrument kon bespelen, zagen ze zelf eerder als een interessant gegeven dan als een hindernis. Qua intentieverklaring kan dat alvast tellen.

Ondertussen zijn we 2006, is de band uitgegroeid tot een kleine familie met zes leden die allen hun instrument min of meer onder de knie hebben, én heeft de electronica zijn intrede gedaan in de wereld van CSS. Waar beats en synthesizers bij de meeste bands het ritme opzwepen, is bij CSS vaak het omgekeerde waar: een nummer als “Alala” drijft op een heerlijk lazy sputterende synthesizer die, bijgestaan door een jankende feedbackgitaar, het nummer een zomers relaxgevoel geeft.

Diezelfde gitaar haalt eens zo hard uit in de intro van “Art Bitch”, een song met een een stonerrockdrumpartij die fungeert als het bindmiddel tussen de, naar schatting, zes stijlwissels in het nummer. Laat het duidelijk zijn: CSS is een groep met een eigen geluid. Het is dan ook verdomd moeilijk om concrete invloeden aan te wijzen in Cansei Der Ser Sexy. Door “Fuck Off Is Not The Only Thing You Have To Show” zweven flardjes Pilot Scott Tracy en komt Kraftwerk even subtiel om de hoek piepen, maar daar blijft het bij qua herkenningspunten.

Het pluk-de-daggevoel waar de band in grossiert en de droge humor waar de CSS-ers duidelijk niet vies van zijn, maken van Cansei Der Ser Sexy, een plaat die niet beter getimed had kunnen zijn. Leven in een brandende zon gaat zoveel beter met “Alcohol” of “Meeting Paris Hilton” op de achtergrond, zoveel is zeker. Voor wie het zich nog afvraagt, de plaattitel betekent in het Engels Tired Of Being Sexy. Of, zoals Lovefoxx het op een semi-verveeld/zeurderig toontje zingt: “Lick lick lick my art tit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + 9 =