WERCHTER 2006 :: dEUS, zaterdag 1 juli, Main Stage

dEUS mocht als eerste Belgische groep ooit het hoofdpodium van Rock Werchter afsluiten. Nooit eerder kon dEUS bovendien onder een beter gesternte spelen: een unaniem lovend onthaald album, de rotte appels uit de groep gegooid, Mauro Pawlowski ingelijfd en twee uitverkochte concerten in Vorst Nationaal. Nu of nooit dus: dEUS kon en moest voor eens voor altijd bewijzen de beste Belgische rockband ooit te zijn.

De heren hadden zich zonder al te veel poeha op een lijn vooraan het podium gepositioneerd. Veel rook, enkel donker tegenlicht (rood, blauw en paars) en zwart-wit videobeelden. Sober, want de muziek zou wel voor zich spreken. "Theme From Turnpike" rolt nog maar eens dreigend over de weide. Dat Mauro meer is dan tweede gitarist, wordt erg duidelijk in "Instant Street". Hij legt eigen gitaaraccenten en zorgt voor een foutloze tweede zanglijn. Dat de chaos van "Fell Off The floor, Man" zuiverder klinkt dan anders, is zeker ook mee zijn verdienste.

Na een beheerst "Little Arithmetics", komt de pletwals "Amen Ra" des te harder aan. De chaos wordt losgelaten, zonder evenwel de controle te verliezen. "Via" en "Suds & Soda" worden onthaald als de klassieke anthems die ze zijn: zelfs wij worden samen met de halve weide even gek van jeugdsentiment.

Met "Nothing Really Ends" en "Bad Timing" gaan we de bissen in. Ook hier weer prachtige versies van "Pocket Revolution" en "Roses": twee nummers waar we al de hele set op zaten te wachten. Murw van zoveel geweldige muziek lukt het nog net om enthousiast mee te zingen met "Roses", maar we zijn al meer dan voldaan.

dEUS ìs niet alleen de beste Belgische rockgroep ooit maar gaf ook nog eens het beste Belgische Werchter-concert ooit. We laten ons graag de muzikale orgasmen toedienen die ons van het tegendeel zouden kunnen overtuigen, want wat Tom Barman en de zijnen die avond deden was van een eenzaam hoog niveau. Een melig merci is zelfs op zijn plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + vijftien =