The Immortal Lee County Killers :: These Bones Will Rise To Love You Again

Met These Bones Will Rise To Love You Again zijn The Immortal Lee County Killers nu al goed voor een van de grootste verrassingen van het nieuwe rockjaar. De halve cultgroep — die zijn carrière met eerder ruwe en ontoegankelijke platen als The Essential Fucked Up Blues en Love Is A Charm Of Powerful Trouble begon — laat met These Bones Will Rise To Love You Again zijn meest toegankelijke gezicht ooit zien, zonder daarbij toch écht aan gezichtsverlies te lijden.

Wij hadden deze nieuwe plaat van The Immortal Lee County Killers eerlijk gezegd niet zien aankomen. In ieder geval niet in de vorm waarin de plaat geserveerd wordt. Zo liet de groep zich in het verleden vooral met enkele lawaaierige Estrusplaten en platen vol b-sides als More Fucked Up Blues en Love Unbolts The Dark opmerken, en daarvan werd de laatste zelfs met het wansmakelijke idee gemaakt om de ene plaatkant met studiomateriaal en de andere kant met live materiaal te vullen. Een idee dat bij een breed publiek sowieso wel in ongenade moest vallen.

Het is een klein mirakel dat The Immortal Lee County Killers er met These Bones Will Rise To Love You Again toch in zijn geslaagd om een plaat te maken die niet automatisch door gevoelige magen hoeft te worden afgestoten. En dan zijn we nog spaarzaam met onze complimentjes, want These Bones Will Rise To Love You Again blijkt naast een uiterst verteerbare plaat, ook een plaat te zijn die de niche van de fucked-up blues garage probleemloos weet te overstijgen.

Een van de redenen daarvoor is ongetwijfeld Jeff Goodwin, die de rangen van The Immortal Lee County Killers als organist vervolledigt. Niet dat de groep in het verleden geen psychedelische muziek kon brengen, maar dat psychedelische komt in de nieuwe samenstelling van de groep en in de productie van These Bones Will Rise To Love You Again pas echt goed uit de verf. Dat de groep op de nieuwe plaat enkele songs van Love Unbolts The Dark heeft gedropt is geen ramp, aangezien de songs nog nooit in zo’n vette productie werden uitgebracht.

Het is niet overdreven te verklaren dat de plaat het genre van The Immortal Lee County Killers overstijgt. These Bones Will Rise To Love You Again opent met het opzwepende "Turn On The Panther", om met de Pussy Galorecover "Revolution Summer" een heavy versie van de Stones neer te poten. Daar liegen de backing vocals die aan "Sympathy For The Devil" doen denken en de slotzin "The Devil Is A Terrible Thing" niet om. Met het simplistisch getitelde "Blues" pakt de groep uit met een song die met haar theatraal karakter, hypnotiserende lyrics, Greg Dulliachtige vocals en door merg en been snijdende mondharmonica zelfs aan het imponerende Tool doet denken. Hoe logisch klinkt dat? Wen er alvast maar aan, want op These Bones Will Rise To Love You Again lijkt niets onmogelijk.

The Immortal Lee County Killers weten zelfs met het akoestische "Stiched In Sin" te imponeren. Het songmateriaal op These Bones Will Rise To Love You Again klinkt enerzijds zo uiteenlopend, maar anderzijds toch ook zo solide en samenhangend, en is dat niet iets dat veel goede groepen kenmerkt? Het spreekt voor zich dat The Immortal Lee County Killers met deze plaat een zeer veelbelovende etappe in hun muzikale parcours afleggen.

These Bones Will Rise To Love You Again smaakt naar meer en véél meer. Wie zich in de roots van The Immortal Lee County Killers wil verdiepen, raden we aan de oude platen eens te beluisteren, al kunnen die de nieuwe plaat qua universeel geluid onmogelijk overtreffen. Daarvoor wordt het eventueel wachten op een volgende plaat, al worden wij bij het aanschouwen van zoveel kwaliteit nu al sceptisch over wat we daarvan mogen verwachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven − 4 =