Franz Ferdinand :: The DVD
Kraftwerk :: Minimum-Maximum

De moeilijke tijden van de muziekindustrie en hoe ze te overleven, les 42: de live-DVD, niet te verwarren met les 3: de live-CD of les 36: de bonus-DVD. Zowel Franz Ferdinand als Kraftwerk dingen zonder duidelijke reden naar uw euro’s middels een live-DVD. Allebei geschikt om de triomfantelijke optredens die u ongetwijfeld zag, in uw huiskamer te herbeleven, zo fluistert de verkoper in ons.

In beide gevallen hangt er vooral een cash-in geurtje rond, dat gelukkig gecompenseerd wordt door de kwaliteit van het materiaal. Minimum-Maximum kon u al lang op CD gekocht hebben. Een half jaar geleden noemden we die nog essentieel, nu weten we het niet meer. Op DVD zie je het echte werk: de minimalistische, strakke en hypnotiserende show die het optreden in Werchter tot een onvergetelijke ervaring maakte. Met de knappe (en grappige) visuals, de robots (!) en de duidelijke bewijzen dat er wel degelijke live gespeeld wordt erbij, is Minimum-Maximum op DVD nog net iets essentiëler dan op CD.

En toch ruikt deze late uitgave wel heel erg naar geld-uit-de-zak-klopperij. Laat u niet misleiden door de andere benamingen op de DVD: de tracklisting is krèk hetzelfde en op dezelfde manier over twee schijfjes verdeeld. Buiten het korte optreden op de MTV-awards bevat de DVD bovendien geen extra’s: geen kijkje achter de schermen, geen interviews, geen videoclips van de songs, niets, nada, njiente… De Duitsers laten niet graag in hun kaarten kijken en schuwen interviews (kwestie van de Kraftwerk-mythe ook enigszins levend te houden), maar het smaakt wrang.

Kraftwerk live is een belevenis en een dergelijke optreden komt beter tot zijn recht als je er de beelden bijziet, maar waarom er niet gekozen is voor de Green Day-oplossing (hetzelfde optreden in een pakket op CD en DVD verkopen), mogen ze hier toch eens komen uitleggen.

Nu goed, was u zo slim om te wachten op een Kraftwerk-DVD, is deze Minimum-Maximum uw geld meer dan waard. Kocht u de CD al, zouden we u toch ook met schoorvoetend aanraden ook de DVD te kopen, maar stuur gerust een uitgebreide klachten brief naar de Kling-Klang-studios voor de dubbele kosten.

Ook de Franzen kunnen ten huize (mvm) weinig verkeerd doen en weten onze muzikale g-spot te beroeren, maar roepen met Franz Ferdinand: The DVD enig gefrons op. "Meer dan vier uur en half aan beelden, met twee volledige optredens en zelfs niet eerder uitgegeven muziek", meldt het coverstickertje. "Koopje!", willen ze dus zeggen. Edoch, de twee volledige optredens op schijf twee, is dat echt wel nodig? Niet echt, hoewel het goede optredens zijn.

Alsof we daarmee nog niet genoeg live-Franz hebben, staan er bij wijze van extra’s nog drie bonus-livetracks bij en krijgen we op schijf 1 onder de noemer ’Franz Ferdinand Live’ veertien verschillende songs op verschillende plekken live (waarvan twee op Werchter 2004) opgenomen, geserveerd. Dat ruikt en beetje naar overdaad. Viermaal "Take me Out" en "The Dark of The Matinée" in een pakket: de fan die daar echt behoefte aan heeft, moeten we nog tegenkomen.

Leuke extras zijn de rare Japanse karaokevideos en de erg amusante tourdocumentaire "Tour de Franz", maar deze verdrinken haast in de overdaad aan live-materiaal. Veel is niet noodzakelijk beter, bewijst deze DVD. Op de concerten zelf valt weinig aan te merken: de groep speelt lekker en het publiek ontploft op de juiste momenten zoals we dat van Franz Ferdinand-optredens kennen. De ’live-compilatie’ op disc 1 is een fijn toursouvenir voor de fans (zie ook Kraftwerk in deze), maar de tweede disc lijkt er vooral bij te zitten om pakket wat voller te laten lijken. En de unreleased music: ofwel gaat het over enkele soundcheck-jams die in de tourfilm zitten gaan, ofwel zijn we ze niet tegengekomen (een live-uitvoering van b-kantje weegt ons wat licht om unreleased te noemen).

Dat de muziekindustrie de DVD als medium ontdekt heeft, is enkel toe te juichen, maar als ze het medium enkele gebruiken om snelsnel wat extra units te verzetten rond de feestdagen, zal het muziekDVD-feest ook snel afgelopen zijn. Met deze DVD-release zo kort op de nieuwe CD is de Franz-indigestie nakend en de wrange bijsmaak bij de (nochtans geweldige) kraftwerk-DVD zijn we ook liever kwijt dan rijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vijf =