Eindejaarslijstje 2005 van Matthieu Van Steenkiste

Het was weer een jaar vol ontdekkingen, openbaringen en zelfs wat bevestigingen. Wij vonden dat plezant. 2005, u was een tóf muziekjaar!

  1. Bright Eyes :: I’m Wide Awake It’s Morning Jonge snaak waagt zich aan oerklassieke country, strikt Emylou Harris en verovert ons hart. Een plaat die troost bood in erg duistere dagen en de rest van het jaar een trouwe gezel werd. De nieuwe Dylan? Als je het maar weet.
  2. Antony & The Johnsons :: I Am A Bird Now Die onwereldse stem: huiveringwekkend mooi tot het pijn doet. Wat exact de bedoeling is als je de teksten er op naslaat. Straf hoe een ietwat vreemde man in zoveel harten raak kan treffen.
  3. 65DaysOfStatic :: The Fall Of Math & One Time For All Time Dubbelslag: eerst stoer hard meppen en dan laten voelen dat dat ook maar is omdat je het allemaal niet meer weet. Tweemaal een krachtige en emotionele lel tegen je kop. En wist u al dat ze op ons verjaardagsfeestje spelen?
  4. Giants Of The Air :: Where People Need No Ratio On-Vlaams episch opgevat, zoals Stijn Coninckx het filmisch nooit zou aandurven. Dramatisch en breedvoerig. Weg met die Vlaamse kneuterigheid, leve de pathos en het grote gebaar.
  5. Death Cab For Cutie :: Plans Twee jaar na doorbreekplaat Transatlanticism bevestigen de indiekids rond Benjamin Gibbard op een major label. Wij konden geen slechte song vinden. Heerlijk.
  6. Arcade Fire :: Funeral Levensbevestigende optredens, een plaat die dat op zijn beste momenten ook was. Wij hebben dat af en toe nodig. En vanaf nu is het eerste waar wij aan denken bij sneeuw: tunnelgraven. Er zijn van die beelden die een mens niet meer verlaten.
  7. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra La La Band :: Horses In The Sky Straffe plaat van een groep die jaar na jaar boeiender wordt en zijn muziek telkens een stapje hoger tilt. Wij kijken nu al uit naar wat volgt van Efrim en de zijnen.
  8. Sigur Rós :: Takk Voor een keer zonnig en licht, maar nog altijd: mooi. Wij zeggen “Takk” voor zo’n fijne plaat, zelfs al wordt het nooit meer zo betoverend als met Agaetis Birjun.
  9. Patrick Wolf :: Wind In The Wires Folk, soundscape en elektronica ineen. Een beetje bevreemdend, bij momenten hoogst aanstekelijk en altijd verschrikkelijk mooi. Patrick Wolf is een eigenzinnig blijvertje.
  10. M83 :: Before The Dawn Heals Us Breedbeelddrama van de bovenste plank. In veelkleurig cinematoscope krijgen we de soundtrack van een nachtelijke roadmovie die gelukkig goed eindigt. Wij doen ’s nachts wel eens Gent-Leuven, sinds dit jaar hebben we daar de perfecte soundtrack bij.

Het was een gewèldig muziekjaar, bezweren wij u, en dus verdienen ook deze platen een vermelding. De top 11-20 ::
11. Animal Collective :: Feels 12. Bright Eyes :: Digital Ash In A Digital Urn 13. Neil Young :: Prairie Wind 14. Emiliana Torrini :: Fisherman’s Woman 15. Franz Ferdinand :: You Could Have It So Much Better With… 16. Millionaire :: Paradisiac 17. CocoRosie :: Noah’s Ark 18. Bloc Pary :: Silent Alarm 19. John Cale :: BlackAcetate 20. Eels :: Blinking Lights And Other Revelations

Erg mooie concerten gezien van Arcade Fire, Thee Silver Mt. Elegies, Mercury Rev, Animal Collective, CocoRosie (AB) en Leela James. En dan houden we ons nog in, want ook Sigur Rós, Antony en Einstürzende Neubauten konden er wat van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + 17 =