40 Winks :: Extended Pleasure

Terwijl de Vlaamse en Belgische ministers over elkaar heen struikelen in een poging om als eerste de Chinese markt te mogen betreden, slagen anderen er bijna onmerkbaar in om Japan in te palmen. Het Antwerpse duo 40 Winks brengt haar e.p. Extended Pleasure immers uit op het Japanse label Escapism.

De haast klassiek aandoende intro maakt onmiddellijk duidelijk waar we ons aan mogen verwachten met deze e.p.: laidback-tracks waarbij we al dan niet onder invloed van enkele geestesverruimende middelen achterover mogen leunen terwijl de songs hun ding doen. "Producers Beware" heeft enkele leuke scratches maar vloeit bijna onmerkbaar voorbij terwijl een zachte drumbeat en nauwelijks hoorbare gitaren de song boven water trachten te houden.

In de beste souljazz-blaxploitation-traditie slentert "The Nightowl’s Theme" voorbij. Een dominante xylofoon (of is het een glockenspiel?) roept een broeierige sfeer op waarbinnen fout geklede blanken met te brede broekspijpen en snorren zich achter fumé-brilglazen verbergen terwijl wanhopige vrouwen hun verdriet verbergen achter alweer een glas teveel. "City Dweller pt. 2" laat de stad in volle glorie naar buiten treden. Trompetten schallen terwijl een zware bas nonchalant tegen een straathoek leunt. De flaneur die een eerste maal opgang maakte tijdens More Than Loops heeft duidelijk een ander stadsdeel ontdekt.

De tweede helft van de e.p. opent met het zachte, soulvolle "Melancholia", waarbij zwoele vrouwenstemmen en fluiten een prachtige symbiose vormen. Het heerlijke soezen wordt onderbroken door "Wishing Upon A Beat" dat heldere klanken en stemsamples de song laat bepalen. "Melancholia (outro)" sluit het geheel passend af.

Toen More Than Loops onze kamer omdoopte tot een loungeroom, zagen we in 40 Winks een beloftevolle groep die in de gaten gehouden diende te worden. Bij Extended Pleasure horen we niet de vooruitgang waar we op gehoopt hadden. Maar de beats and sounds weten nog steeds een loungy sfeer op te roepen. De groepsnaam refereert aan een à l’aise-attitude en daar ook de e.p. die sfeer oproept, hoort u ons niet klagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × een =