Black Time :: Blackout

Men kan de mensen achter In The Red geen navelstaarderij verwijten. Ook groepen die buiten de VSA goede garage plegen te maken, lopen het risico door het Detroitse label te worden benaderd. Het overkwam reeds het Franse Volt en de Japanse King Brothers en het overkomt nu ook het Engelse Black Time. De groep vertrok vanuit het idee vampiermuziek te maken, maar werd al vlug door de talentenjagers van In The Red opgemerkt. Die hoorden er gewoon zeer degelijke, smerige garage in en begonnen spontaan te kwijlen.

Echt verwonderlijk is het niet dat Black Time door In The Red op de koffie werd uitgenodigd. Ofschoon titels als "Catholic Discipline", "This Is A Curse", "Cold Lips Taste Better", "Safe In Heaven Dead" en "Mass Production Of Corpses" van een gezonde honger naar bloed getuigen, is Black Time een groep wiens geluid in de eerste plaats perfect bij dat van een hoop Amerikaanse garagebands van de nieuwe generatie aansluit. Bij de beluistering van Blackout dachten wij spontaan terug aan groepen als Pussy Galore, The Hunches, Clone Defects en The Mummies. Black Time klinkt bij momenten smeriger dan de Black Lips en zelfs de stem van zanger Lemmy Caution verdrinkt vaak in de distortion. Dat de Britse groep In The Red de ogen uit begon te steken, is dus niet verwonderlijk.

Black Time bracht Blackout eigenlijk vorig jaar al in de vorm van een gelimiteerde versie op vinyl uit. De honderd exemplaren verkochten in een mum van tijd uit, en er werden via het internet al vrij vlug onredelijke prijzen voor de plaat geboden. Het was de rode lap die de Detroitse stier nog nét dat ietsje meer voor Black Time deed koken.

Dat Black Time vanuit het waanzinnige idee vertrok muziek voor vampiers te maken, zorgt ervoor dat Blackout veel meer dan een hoop andere garagereleases een popplaat is. Black Time koestert de ambitie horror naar muziek te vertalen, en dat laat zich in de muziek maar ook in de lyrics voelen. Liefdesballades zijn in het land van Detroit sowieso eerder uitzondering dan regel, maar de songs van Black Time doen er nog een schepje bovenop.

Neem nu bijvoorbeeld "Catholic Discipline". Met de lyrics "Catholic Discipline! Damage On The Skin !!!" en een rectaal foltertuigje met verstelbare schroef in de aanslag zien wij onze eigenste medewerker Jurgen Boel nog wel in staat om een aan heroïne verslaafde prostituee tot het katholieke geloof te bekeren.

Het houdt natuurlijk niet op bij die ene song. Black Time serveert u een overheerlijke portie necrofilie in "Cold Lips Taste Better", de ideale soundtrack voor een slasher movie in "Falling Down" en die voor een wansmakelijke zombiefilm in "Mass Production Of Corpses". In "Safe In Heaven Dead" probeert de groep u nog even duidelijk te maken dat u beter dood en in de hemel kan zijn dan aan hen te prooi te vallen. Waarvan akte.

Wie besluit Blackout te beluisteren, doet er best aan ook even op de vaak erg eigenzinnige songstructuren te letten. De strofes en refreinen gaan soms abrupt in elkaar over zonder de song an sich daarbij te schaden — wat wij best wel een opmerkelijke prestatie vinden.

Black Time heeft met Blackout een aangebrande, doch best toegankelijke plaat gemaakt waarmee wij de groep in staat zien een vrij breed alternatief publiek aan te spreken. Of de plaat die erkenning ook zal krijgen is maar de vraag, maar laat ons duidelijk wezen: de hipsters die van The Kills’ No Wow al van hun melk waren, kunnen met Blackout misschien eens een écht spannende plaat ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − vijf =