The Germans :: The Next Superstar EP

In 2004 strandden The Germans in de halve finale van Humo’s Rock Rally. "Over twee jaar in de finale", zo voorspelde de jury toen. Of de band volgend jaar meedoet, weten we niet, maar een podiumplaats lijkt ons alvast gerechtvaardigd in geval van een nieuwe deelname.

Vroeg of laat moest het gebeuren: een generatie muzikanten die ten tonele verschijnt die opgegroeid is met dEUS en Evil Superstars. Ook de kids van de jaren negentig beginnen aan de opbouw van een carrière, niet gehinderd door de neerwaartse spiraal waarin de omstandigheden zich sinds het einde van de jaren negentig bevinden. Een carrière in de muziek ambiëren, het is even waanzinnig als je met een trotinette inschrijven voor de Tour, maar, zoals onze nonkel Marc het verwoordde een ogenblik voor hij afgevoerd werd: "de wereld is aan de zotten."

We hebben ze nog niet in levende lijve ontmoet, maar we gaan er een beetje van uit dat The Germans onder die categorie vallen, al was het maar door hun vaak gecontesteerde groepsnaam. Geniaal volgens de ene, compleet debiel volgens de andere. Wat er ook van zij, de naam blijft hangen, is catchy en heeft een groter rock-’n-roll-gehalte dan pakweg ’Franz Ferdinand’. En als je het met die naam kan maken, dan is alles mogelijk. The Germans zijn eveneens gek genoeg om het woord ’superstar’ in hun ep-titel te smokkelen. Het regende al verwijzingen naar Evil Superstars. Dadelijk ga je nog denken dat ze het expres doen.

Muzikaal blijkt het Evil Superstars-aandeel best mee te vallen. Hoe vaker je de plaat opzet, hoe minder je aan Mauro’s oude speeltje denkt. "Not When You See Her" heeft, als er dan toch vergeleken moet worden, vaagweg iets weg van Millionaires "Blindfold", doorgoten met een jankende Sonic Youth-achtige gitaarpartij. Maar dan toch weer helemaal anders. Want hoe hard je ook je best doet om de groep op plagiaat te betrappen, het lukt niet. Er is inderdaad de verwantschap met bands als Millionaire en Sonic Youth, maar de gelijkenis stopt bij het feit dat ze allen gitaarmuziek maken en hun voedsel bij voorkeur langs de mond innemen. En prachtige songs maken, want laten we dat vooral niet uit het oog verliezen: "Not When You See Her" is een parel van een nummer.

The Next Superstar EP is het visitekaartje van een beloftevol talent. De pop in overdrive die The Germans je hier voorschotelen is van het verslavende soort. Tegen eind 2006 willen de heren een eerste full-cd klaar hebben. Het vooruitzicht het een heel jaar te moeten stellen met slechts vier nummers stemt ons triest. Maar langs de andere kant: zo krijgen de heren de tijd nóg te groeien, wat alleen maar het beste kan beloven, gezien hun vooruitgang sinds de vorige Rock Rally.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − drie =