My Morning Jacket :: Z

"Now open your mouth / here comes the spoon / you’re gonna eat what I give ya / and you’re gonna like it real good." My Morning Jacket windt er geen doekjes om, en wij ook niet: Z is een meesterwerk. Tekst en uitleg!

My Morning Jacket is Jim James, en Jim James is My Morning Jacket. O ja, er zijn ook nog vier nobele onbekenden die in de studio — naar het schijnt — wat instrumenten beroeren en bijgevolg ook live hun steentje bijdragen. James is echter de man die alle nummers schrijft, voorziet van vocals en teksten (wat niet noodzakelijk hetzelfde is, en zéker niet bij My Morning Jacket), en ook nog eens het grootste deel van de productie voor zijn rekening neemt. Een bezige bij, zowaar…

Met Z is het vijftal alweer aan zijn vierde album toe, en volgens James is dit de plaat waar ze al die jaren naar streefden. De combinatie van stijlen, de drang naar experimentele ritmes en de geperfectioneerde teksten zorgen voor een mix van sluimerend geweld en oorstrelende klanken.

Opener "Wordless Chorus" zet al meteen de toon. Een afgemeten baslijn kruipt voorzichtig je oor in en nestelt zich met de precisie van een sluipschutter in de holten van je ziel. James houdt zich aan zijn belofte, en geeft al meteen een staaltje van zijn kunnen met een wel erg letterlijke vertolking van de titel. My Morning Jacket verdoet zijn tijd echter niet, en meteen volgen: een nummer met fantastische drums, eentje met schitterende teksten, en een staaltje rock-’n-roll in het tijdsbestek van 2:22. Meeslepend, zinnenprikkelend en meesterlijk zijn slechts enkele van de vele indrukken die onze hersenpan doorkruisten.

"In a crowded room / near the box of boom / to an artificial tune / I see you swoon." "Off The Record" neemt ons mee, over de hoogste toppen en langs de diepste krochten om ons middels een lang uitgesponnen outro, compleet met omgekeerd afgespeeld gebabbel, voorzichtig in ons bedje neer te vlijen. Enkel een kusje op het voorhoofd ontbreekt nog. Geen tijd om te slapen echter: "Into The Woods" is een — u leest dit goed — wals die zich kronkelend en wringend rond James’ introspectieve zanglijnen voortbeweegt om in een heerlijk einde uit te barsten. Neen, we verklappen niet alles, dit moet u zelf ontdekken. Een tip: volumeknop op elf en lichten uit voor optimaal genot.

Zowat alle nummers op Z zijn gebaseerd op James’ kathedraal van een stem, die dan nog eens gedrenkt is in het zelfverklaarde zesde My Morning Jacket-lid: reverb. James jankt, brult, huilt de ziel uit zijn lijf, en lijkt een onophoudelijk duel met zichzelf en zijn echo uit te vechten. "Dondante" bouwt perfect op dankzij de onderhuids bloedende gitaar, tedere drums en James’ passionele stem, ijl en eenzaam, om dan — eindelijk — die eruptie van emoties voort te stuwen. Vergeef ons als wij dit in een zatte bui op een goddeloos uur in uw oor komen brullen, maar: geniale afsluiter voor een geniale plaat!

Hoogtepunten, vraagt u? Wel, wij twijfelen nog tussen "Wordless Chorus", "It Beats 4 U", "Gideon", "What A Wonderful Man", "Off The Record", "Into The Woods", "Anytime", "Lay Low", "Knot Comes Loose", of magistrale afsluiter "Dondante". Zo, nu kent u ook meteen de volledige tracklist… Doe uzelf een plezier: koop Z, en laat u meevoeren in de magische wereld van My Morning Jacket. U zult er geen spijt van hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + 7 =