Low :: Low In Europe

Meeting People Is Easy blijft een berucht tourverslag van Oxbridge-wankers Radiohead die vooral wilden aantonen hoe zwaar het tourleven wel is. Poofters mompelen we op zulke momenten steevast bij onszelf, terwijl we ons nog maar eens veel te vroeg uit het bed moeten hijsen voor een doodsaaie job.

Dat het anders kan, bewijst Low met de DVD Low In Europe. Ietwat misleidend vermeldt de DVD de liveregistratie van een reeks songs, waardoor de indruk gewekt kan worden dat het hier om een concertverslag zou gaan. Helaas maar ook gelukkig wordt ons in de eerste plaats een blik gegund op het tourleven van Low, onderbroken door gedeeltelijke registraties van de liveshows.

Low in Europe is dan ook vooral een registratie van het leven naast het podium: het eindeloze wachten en het urenlange samenzitten in een te krap busje, waarna alles in- of uitgeladen wordt. De documentairemakers doen echter meer dan louter registreren: door een knappe montage laten ze niet alleen de songs en de gesprekken moeiteloos in elkaar overvloeien maar weten ze ook sfeerbeelden doorheen de gesprekken te weven.

Uiteraard komt de gelovige achtergrond van Parker en Sparhawk aan bod, maar ook hoe de groep ontstaan is en hoe ze zelf tegen hun relatieve succes aankijken, zijn belangrijke gesprekspunten. Op een haast aandoenlijk naïeve manier wordt het ontstaan van de groep uit de doeken gedaan; meer bepaald hoe hun muziek tot stand kwam. Het is overigens verfrissend om voor de verandering eens gelovige mensen te horen die niet pretenderen alle antwoorden te kennen.

Vertederend. Andere woorden zijn er niet voor de verschillende beelden van de kleine Hollis die met mam en pap de tour mee maakt, en waarbij de trotse vader typische vaderopmerkingen maakt. Het zou een typisch familiefilmpje kunnen zijn. Maar laat het niet allemaal ernst zijn. Zonder meer hilarisch zijn de ontmoeting met grindcoregrootheden Napalm Death —heel beleefde lads overigens— en Zak Sally die zichzelf het hoogste rock-’n- rollgehalte van de groep toemeet waarna hij droogweg meldt: "It’s pathetic." Sally loopt overigens niet zo hoog op met de hele rockmythe waar druggebruik en cool zijn primeren op muziek. Eat that, Doherty!

Elke rechtgeaarde Lowfan zal in deze DVD nog meer redenen vinden om Low in zijn of haar hart te sluiten. Er zijn geen grootse verhalen, er zijn geen rock-’n-rollmythes en er is geen geklaag over het drukke tourleven waarbij men geleefd wordt in plaats van te leven. Er zijn alleen drie mensen die in alle openheid praten over wat hen drijft en hoe ze omgaan met de negatieve kanten van datgene wat ze net altijd al wilden doen.

Met Low In Europe krijgen we dan ook het filmische equivalent van hun muziek: breekbaar en intimistisch. Regisseur Sebastian Schrade weet zonder meer die sfeer te vatten. Vertederend, herkenbaar, ernstig en soms grappig toont Low In Europe dan ook treffend "three people from Minnesota who make small music".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × twee =