Eindejaarslijstje 2004 van Bram Vermeersch

Haalden na veel haargekrab onze top-tien:

  1. Wilco :: A Ghost Is Born Jeff Tweedy na de pijnstillers: een ijzersterke americana-plaat met niet voor de hand liggende accenten, een grote brok krautrock en gouden songs. Onze (road)cd van het jaar!
  2. Sophia :: People Are Like Seasons Zes jaar na zijn vorige studio-album is Robin Proper-Sheppard, onze favoriete sad bastard, verkeert meer dan ooit in topvorm. Wrange herfstmuziek & vintage melancountry met als verrassingen een scheut MC5-rock en een streep industrial.
  3. V/A :: The Late Great Daniel Johnston: Discovered Covered Straffe dubbelaar. Eén cd met de krakende, piepende lo-fi originelen van de kierewite singer-songwriter Daniel Johnston. Eén cd met identiek dezelfde nummers, ingeblikt door wel zeer mooi volk als Tom Waits, Beck, TV On The Radio, het unieke samenwerkingsverband Sparklehorse & The Flaming Lips, M. Ward…
  4. Ozark Henry :: The Sailor Not The Sea Eigenzinnige plaat van een artiest met visie. Sfeerschepper Piet Goddaer heeft soul, een goede sound (die analoge synths) en een neus voor gelaagde songs. Zijn vierde en zijn beste!
  5. Air: Talkie Walkie Meesterlijke sound. Melancholie uit de Franse eredivisie. Een plaat die spint van de sfeer .
  6. The Polyphonic Spree :: Together We’re Heavy U mag de muziek van deze in witte gewaden gehulde bende gerust Up With People-Tralala vinden, wij horen vooral een uitstekend tweede album dat refereert aan de gekte van de Flaming Lips en de zanglijnen van Mercury Rev. Groots en heerlijk over de top
  7. The Streets :: A Grand Don’t Come For Free Een lad zullen we nooit zijn, maar toch zeer genoten van dit tweede meesterwerkje van Mike Skinner. Spoken word grootstadsblues!
  8. Bonnie “Prince” Billy :: Sings Greatest Palace Music Behoeft deze ondoorgrondelijke singer-songwriter nog een introductie? Will Oldham neemt hier nummers uit zijn Palace-, Palace Music- en Palace Brothers-periode opnieuw onder handen. Opgenomen in Nashville met doorwinterde countrymuzikanten.
  9. Devendra Banhart :: Rejoicing In The Hands/Nino Rojo Twee albums in één jaar. Geflipte songschrijver met Spaanse gitaar. Johannes De Doper-lookalike die zich muzikaal meet met Nick Drake, Marc Bolan en Leadbelly. Acidfolk rules!
  10. Tortoise :: It’s All Around You John McEntire en co keren terug met een donker instrumentaal werkstuk. Jazzy post-rock van hoog niveau. Lang leve de xylofoon!

Concert van het jaar: Brian Wilson op De Lokerse Feesten
Eervolle vermeldingen: Will Johnson (Vultures Await), Hayden (Elk-Lake Serenade), múm (Summer Make Good)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × twee =