Eindejaarslijstje 2006 van Bram Vermeersch

Veel uitstekende albums van oude knarren in 2006. Hadden we veel meer wallen onder de ogen dan bestond onze top-tien uit: Bob Dylan, Neil Young, David Gilmour, Johnny Cash, Neil Diamond, Tom Petty, Willie Nelson, Lee Hazlewood, Bruce Spingsteen en Kris Kristofferson… maar we zijn jong en ontdekten tussen de stapels cd’s vooral fantastische platen van minder bejaarde goden. Here we go!

  1. The Flaming Lips:: At War With The Mystics Een triuumviraat uit Oklahoma City op kop. Wonderlijke elfde plaat van Wayne Coyne, Michael Ivins en multi-instrumentalist Steven Drozd. Gek, speels, sacraal, groovend, melancholisch en psychedelisch zonder meer. Wat een sound. Muzikaliteit ten top. Plaat én concert (Paradiso Amsterdam) van het jaar
  2. Sparklehorse:: Dreamt For Light Years In The Belly Of A Mountain Mark Linkous na de depressie. Songs die weggeplukt lijken uit een surreële alt.country-wereld en toch bijzonder poppy klinken. Met dank aan Danger Mouse en de late platen van de Beatles. Prima terugkeer van een verloren gewaande topper. li>
  3. M. Ward :: Post-War Voltreffer van een artiest met een aparte gitaarsound, een korrelige stem en een voorliefde voor old production styles. Topplaatje waarmee Ward als rechtmatige bastaardzoon van The Everly Brothers, Roy Orbison, Brian Wilson, John Fahey en Phil Spector door het leven mag gaan.
  4. Cat Power :: The Greatest Geen best of maar wel haar beste. Soulplaat van een straffe madam met een heel mooie stem. Chan Marchall houdt van Memphis en wij van haar.
  5. Bonnie ‘Prince’ Billy :: The Letting Go Na ‘I See A Darkness’, dat eerste meesterwerk onder de noemer Bonnie ‘Prince’ Billy, eindelijk weer eens een viersterrenplaat uit Will Oldham-land. Opgenomen in IJsland met vocale steun van Daim McCarthy (Faun Fables). Beklijvende country noir.
  6. Midlake :: The Trials Of Van Occupanther Zoetgevooisde hippiemuziek in de geest van America, Fleetwood Mac en Crosby, Stills, Nash & Young. Tim Smith en de zijnen zijn meesters in perfecte zanglijnen, puike americana en gentle rock.
  7. Isobel Campbell & Mark Lanegan :: Ballad Of The Broken Seas Een unieke samenwerking tussen twee schijnbaar onverzoenlijke tegenpolen. Campbell & Lanegan ontpopten zich met hun rollenspel vol lieflijke walsen, feeërieke folk en dromerige sixtiesmelodieën tot een update van Nancy Sinatra & Lee Hazlewood. Angeliek én doorrookt..
  8. Mojave 3 :: Puzzles Like You Het vijfde studio-album is poppy, geurt naar de zomer en nodigt uit tot vrolijk meefluiten. Frisse, zonnige en tintelende indie britsongs die mogen wedijveren met The La’s, Belle & Sebastian, The Housemartins en The Smiths
  9. My Latest Novel :: Wolves Debuut van het jaar. Een dynamische versmelting van bedachtzame folk, bitterzoete indiepop, lyrische muurbloemmuziek en symfonische postrock-zeemansliederen. Glorieuze melancholie.
  10. Joanna Newsom :: Ys Van Dyke Parks (Brian Wilsons partner in crime ) en mixer Jim O’Rourke bouwden mee aan een sprookjesachtig decor waarin een meisje met harp en Disneystemmetje vertederde..

Afvallers met veel potentie::
11. Howe Gelb :: Sno Angel Like You 12. Stuart Staples :: Leaving Songs 13. The Veils:: Nux Vomica 14. Archie Bronson Outfit :: Derdang Derdang 15. The Black Heart Procession :: The Spell

Dvd én live-cd van het jaar: My Morning Jacket :: Okonokos

cd’s met de beste openingsnummers van 2006: 1. Motorpsycho:: Black Hole/Black Canvas (“No Evil” is de killerroadsong van het jaar) 2. Vetiver:: To Find Me Gone 3. Lambchop:: Damaged

Hét slotnummer van het jaar: "I Can’t Remember Whether I Said Thank You" van tomàn :: Perhaps We Should Have Smoked The Salmon First

De knapste lap psychedelica: het titelnummer van Archive :: Lights

beste elektronicasoundscape: “take me into your skin” van TrentemÆller

De nobelprijs voor de passie gaat naar Dear Leader (live in Café Cirque Roeselare)

Much ado about nothing: Arctic Monkeys en Joan As Police Woman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 11 =