Oversized :: Are You One Of Them?

Mag er eens iets anders geserveerd worden dan Janez Detd of Funeral Dress? Het Tiense Oversized probeert de punk alvast een tandje bij te steken met Are You One Of Them?.

Klaarheid bij die eerste beluistering van Are You One Of Them?: een typisch boy against the world album, vervaardigd in de traditie van de oppersullen. Referenties als Weezer en Bad Religion zijn nooit ver uit de buurt en lyrics over pijnlijk jeugdsentiment kleuren het album. Het is op de vage grens tussen punk en rock dat Oversized zich tracht te nestelen.

Niet geheel zonder verdienste, want songs als "Everybody Happy Body" en "…And Compromise" tillen de band probleemloos tot over die grens, maar helaas blijft dat succes ook beperkt tot die enkele nummers. Songs als "Are You One Of Them?" of "Brain In A Bottle" stralen van plezier, maar de pure punk staat hier en daar loodrecht op het betere songmateriaal en die dualiteit brengt Are You One Of Them? schade toe.

Dit gevoel wordt nog meer versterkt bij "Build Yourself A World (Lesson 1)", waarin de zang door een aantal parlando’s naar de achtergrond wordt verdrongen, om dan met "Build Yourself A World (Lesson 2)" weer volledig in punk uit te barsten. Gewaagd, maar niet echt geslaagd.

De ghosttrack van Are You One Of Them laat de luisteraar in de finale momenten nog even de gelegenheid om uit te rusten, door het geluid van spelende kinderen en een begeleidende piano op hem los te laten: evenzeer een stijlbreuk maar zeker geen overbodige luxe na het vermoeiende Are You One Of Them?.

Het album staat bol van ambitie en verfrissende ideeën, maar staat een beetje in ongemakkelijke schoenen. Een betere productie en af en toe wat meer eenvoud zouden hier wonderen kunnen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − vijf =