Preston School Of Industry :: Monsoon

Na de split van Pavement kwam het al vlug tot een reïncarnatie. Stephen Malkmus liet met The Jicks twee langspelers op de wereld los en Preston-zanger Spiral Stairs mikt met Preston School of Industry op een gelijkspel. Monsoon verschilt niet zoveel van voorganger All This Sounds Gas, maar kleine details kunnen er toch heel wat anders van maken.

All This Sounds Gas uit 2001 was het debuut van Preston School Of Industry. Dat was meteen een vrij mooi begin: doordeweekse songs waren taboe en lyrics over walvisbeenderen, schatkisten en cowboys werden de regel. De stem van Spiral Stairs gaf de muziek van Preston School Of Industry nog die extra eigenzinnigheid. Dat unieke effect liet ons dan ook besluiten om de band niet meer ongemerkt voorbij te laten gaan.

De nieuweling Monsoon lijkt in vele opzichten op z’n grotere broer, al zijn er kleine subtiele verschillen die na enkele luisterbeurten maar met mondjesmaat aan de oppervlakte opkomen. De liedjes zijn strakker afgelijnd, lijken minder gedurfd en sluiten meer bij elkaar aan. Dat maakt Monsoon ietwat eentonig en minder avontuurlijk. Net alsof All This Sounds Gas het hooggebergte was en Monsoon het middelhoog plateau.

Het nieuwe album is niet in alle opzichten de mindere. Het singlepotentieel blijft gevrijwaard, want met liedjes als "The Furnace Sun", "Caught In The Rain" en "Escalation Breeds Escalation" kan Preston School Of Industry zeker bijval vinden bij een groter publiek. Het iets experimentelere "Get Your Crayons Out!" zwiert de deur toch nog even op een kier naar All This Sounds Gas en dat nemen we er graag bij.

Monsoon is dus zeker geen slechte plaat, maar ze zou zoveel betere kritieken krijgen als ze het debuut van Preston School Of Industry was geweest. Als u nog niets van hen in huis heeft, kan u zich dus op twee verschillende manieren bedienen: of u koopt gewoon onmiddellijk All This Sounds Gas en schiet meteen de hoofdvogel af, of u schaft zich eerst Monsoon aan en laat die plaat bezinken totdat u met All This Sounds Gas het nóg betere werk ontdekt. De keuze is aan u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + twintig =