Metallica :: Live Shit :: Binge And Purge Box

Sinds enkele dagen is de legendarische Live Shit Box van Metallica in Europees dvd-formaat te krijgen. Na vele lange maanden wachten raapten we onze laatste euro’s bij elkaar om hét ultieme metalsnoepgoed aan te schaffen. Of hoe er in een twintiger toch nog steeds een beetje een klein kind schuilt.

We hebben er ons al vaak over opgewonden dat "die **** Amerikanen toch zo verdomd egoïstisch kunnen doen". In 2002 was de Live Shit Box immers al in dvd-formaat op de Amerikaanse markt te krijgen, énkel in Amerikaanse codering, tot grote ergernis van Europese fans. De lyrics van "…And Justice For All" kwamen onvermijdelijk opdoemen bij menige klaagzang over dit immense onrecht: "Justice is lost, justice is raped, justice is gone, justice is done".

Nu de verkoop van St. Anger in Europa beter loopt dan in de States moeten de Metallicagozers daar plots spijt van gekregen hebben, en ze zorgden (zonder ook maar één greintje ophef of reclame) er prompt voor dat die oude VHS-versie van de Live Shit Box uit 1993 niet langer geteisterd hoeft te worden door de videospelers van het oude continent. De dvd-box is er in Europese codering: "Convenient new size… still ****ing huge!", we zouden het niet beter kunnen zeggen.

Waarom wij zo wild zijn van deze box? Omdat er voor de Metallicafan gewoonweg niks inzit om niet compleet verlekkerd van te zijn, tiens. De Live Shit Box omvat niets minder dan de registratie van drie volledige liveconcerten door een Metallica in absolute bloedvorm: vlak voor en tijdens hun grote doorbraak begin jaren ’90. Het audiogedeelte omvat 3 cd’s die een reeks optredens in Mexico City tijdens de ’Nowhere Else To Roam Tour’ van 1993 ten gehore brengen, goed voor in het totaal net geen drie volle uren luisterplezier en adrenalinestoten.

Het videogedeelte is zoniet nóg indrukwekkender. Eén dvd is de registratie van een twee uur durende show in Seattle tijdens de ’Damaged Justiced Tour’ van 1989 ter ondersteuning van de release van … And Justice For All. De tweede van het koppel levert een stoere 200 minuten beeld en klank van een optreden in San Diego uit 1992 (de ’Wherever I May Roam Tour’), toen het Black Album de wereld nog maar net op zijn grondvesten deed daveren. Stuk voor stuk zijn het hoogtepunten in de geschiedenis van Metallica en de hele metalscene.

Naast een flinke scheut jeugdsentiment, maakt de heruitgave van dit metalmonument ook een verse dosis respect los voor James Hetfield en co. De opnames maken immers nog maar eens duidelijk wat een geweldige liveband Metallica eigenlijk was (en is), en hoe vreselijk strak hun nummers in elkaar staken. We kunnen ons daarbij trouwens niet van de indruk ontdoen dat James het tegenwoordig live toch heel wat lastiger moet hebben zonder de vocale ondersteuning van brulmeester en energiebom Jason Newsted.

Van de uitschieters op alle schijfjes kan je een aardig lijstje maken: klassiekers als "For Whom The Bells Tolls", "Welcome Home (Sanatarium)", "Whiplash", "Fade To Black", "Seek and Destroy", "Master Of Puppets", en "Creeping Death" naast (toen) nieuwe nummers als "Sad But True", "The Unforgiven" en "Wherever I May Roam". En dat in versies waar James’ stem nog klankvast is en Lars nog ruim voldoende adem kreeg achter zijn drumstel.

Met de Live Shit Box haalden we wellicht de mooiste Metallica-uitgave ooit in huis. De Cunning Stunts-dvd van 1998 kan hier al in geen geval aan tippen, en onze eigen live-ervaringen met Metallica spijtig genoeg ook niet. Maar voor we daar droevig over gaan doen, zetten we nog eens snel "Creeping Death", live in 1989, op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + 7 =