AC/DC :: Live At Donington


Het Monsters of Rock festival in het Engelse Donington kon op 17 augustus 1991 een affiche voorleggen waar de gemiddelde rocker vandaag de dag nog steeds eens flink van moet slikken. Naast The Black Crowes, Queensrÿche, Mötley Crüe, en Metallica, was de top of the bill weggelegd voor opperhoofden van de bluesrock en nog zoveel meer: AC/DC. Het Live at Donington beeld- en geluidsmateriaal sinds kort ook op dvd te krijgen.


In het uitgebreide audio commentaar bij Live at Donington zetten de jongens van AC/DC de puntjes op de i: “nee, Donington was niet de grootste show in onze carrière, en ook niet die met het meeste publiek (dat was het optreden voor Rock in Rio, by the way), maar het was wel één van onze betere shows, met een aparte soort intensiteit”. Op het gebied van intensiteit is deze AC/DC-dvd inderdaad wel een forse uitblinker. Zoals steeds grootser dan groots opgezet (wat dacht u van 26 camera’s, inclusief eentje onder een doorzichtige strook in het podium zelf), technisch prima in orde, een leger aan goed opgewarmde fans, en een band die er duidelijk zin in heeft: het domein van Castle Donington heeft – ondanks haar grand prix racecircuit – zonder twijfel rustiger momenten gekend.


Het zit onmiddellijk goed wanneer Chris Slade al wat lekker tegen zijn cimbalen zit te tikken en Agnus Young de eerste gitaarlijntjes van “Thunderstruck” uit zijn gitaar wiebelt, en van die eerste seconden tot de laatste zucht AC/DC na afsluiter “For Those About to Rock (We Salute You)” blijven de rockkriebels in goten uit uw scherm en luidsprekers gutsen. De Australiërs weten hoe ze een goede show op moeten zetten, maar ze weten daarbij ook nog hoe ze die kwaliteit een volledige set hoog kunnen houden.


De setlist bestaat uit bekende klassiekers als “Back in Black”, “Shoot to Thrill”, “Heatseaker”, “Whole Lotta Rosie”, “The Jack”, “T.N.T.”, “Highway to Hell” en “For Those About to Rock”, samen met wat materiaal van het The Razor’s Edge-album dat in 1990 uitgebracht was: “Thunderstruck”, “Fire Your Guns”, en “Moneytalks”. Een verzameling songs die enig vuurwerk belooft, en aan hoogtepunten is er dus zeker geen gebrek bij dit optreden.


Naast de songs die op en top gebracht worden, weet AC/DC – en dan vooral podiumbeest Agnus en mister “zit mijn petje goed” Brian Johnson – het spektakelgehalte hoog te houden. De gigantische opblaasbare Rosie, de Bell from Hell, de batterij kannonen voor “For Those About to Rock”: het is allemaal aanwezig en volledig functioneel. Naast een onnavolgbaar aantal eendenpasjes zijn bovenal Agnus’ stripact en de veelvuldige volksmennerij momenten waarbij je vanuit je zetel zin krijgt om mee te beginnen roepen met het dolenthousiaste publiek.


De opgepoetste beeldkwaliteit van Live at Donington is absoluut top notch, de geluidsmix met hoge smulfactor is er zowel in Stereo als in 5.1 Surround en staat garant voor optimaal luistergenot gedurende een kleine 2 uur. Dat genot wordt wel heel af en toe een beetje getemperd door een synchronisatie die (door postproductie overdubbing?) een fractie van een seconde misloopt, maar veel last heb je daar niet van. De dvd-extra’s bestaan uit audio commentaar, de profielen van de bandleden, een complete discografie voor de fans die de AC/DC-overload begrijpelijkerwijs niet meer kunnen overzien, en een speciale sleutel voor extra goodies op de AC/DC-website.


Derde keer, beste keer: Live at Donington is naast No Bull en Stiff Upper Lip Live nummer drie in de reeks AC/DC-live-dvd’s, maar het is ook veruit de beste. Sta ons voor één keer toe met een vreselijk gezellig cliché af te sluiten: for those about to rock, we salute you!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 17 =