Mintzkov Luna :: M For Means And L For Love

2000 staat genoteerd als het jaar van de Slavisch aandoende namen in Humo’s Rock Rally. Zornik Breknov (ondertussen vereenvoudigd naar Zornik) en Mintzkov Luna maakten beiden een sterke indruk, maar het waren deze laatsten die de eersten werden. En terecht, zoals nu blijkt uit hun debuutalbum M for Means and L for Love.

Enkele jaren terug werd het nummer ’Copper’ — niet in de handel verkrijgbaar — als teaser gebruikt, om de nieuwsgierigheid te prikkelen. En dat deed het ding wonderwel, fris en opwindend als het klonk. Tegen alle verwachtingen in staat ’Copper’ niet op M for Means and L for Love. De gelegenheid tot treuren wordt u echter onmiddellijk ontnomen, daar er andere en nog veel sterkere nummers uw oorschelpen worden ingepompt.

Niet in het minst single ’Mimosa’: een groovy bas en mooie backings — beiden vriendelijk aangeboden door Lies Lorquet, nu al omgedoopt tot de Kim Deal van de lage landen — die tegen een strakke drum en het nasaal stemgeluid van Philip Bosschaerts aanschurken. Een stemgeluid dat vaak genoeg met dat van Tom Barman vergeleken wordt, en wat we eigenlijk goed kunnen begrijpen. Ontkennen heeft geen zin.

Ook de vergelijking met dEUS tout court vinden wij aannemelijk. Zo doet het heerlijke ’In Every Crowd’ ons ergens halverwege akelig fel denken aan de gitarenchaos van ’Instant Street’. Dit betekent echter niet dat Mintzkov Luna een schaamteloze dEUS-rip-off genoemd kan worden. Hun invloed is merkbaar, maar geen mens die daar gegronde bezwaren tegen kan hebben.

"I Do" werd geïnjecteerd met een portie melancholie, door simpel toedoen van een piano en vooral: een cello. Dit laatste is geheel te danken aan Simon Lenski, die u kent of intussen toch wel zou moeten kennen als onderdeel van het Antwerpse collectief DAAU. Het ultieme bewijs dat Mintzkov Luna het niet alleen van snoeiend gitaarwerk moet hebben, zoals u dat in "Act Real Cool" of wild rondschoppend "All At Once" te horen krijgt.

Hoewel Mintzkov Luna’s nummers zeker niet conventioneel zijn, weten ze toch een groot publiek aan te spreken — getuige hun aanwezigheid in De Afrekening en andere lijstjes allerhande — en is ’M for Means and L for Love’ vrij van pretentieuze moeilijkdoenerij. Vive la jeunesse Belge!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − tien =