Eighties Matchbox B-Line Disaster :: Hörse Of The Dög

The Eighties Matchbox B-Line Disaster is geen 80’s revival. Wat het wel is: Brits, nieuw, compleet geschift, subliem en op en top rock’n roll. Hörse Of The Dög, hun debuutalbum, heeft invloeden van zowel The Cramps, Misfits als Dead Kennedy’s. In Groot-Brittannië is het al een hype, voor ons is het compleet nieuw. Hoog tijd om eens kennis te maken.

The Eighties Matchbox B-Line Disaster bestaat uit vier langharige jonge kerels (tussen 18 en 22 jaar) uit Brighton: zanger Guy McKnight, Andy Huxley, Marc Norris, Sym Gharial en Tom Diamantopoulo. Hoe ze aan hun groepsnaam zijn gekomen is niet duidelijk, maar laat dat te wijten zijn aan de lichte psychose waaraan deze heren lijden. Hun lijfspreuken zijn dan ook "psychosis is a positive force" en "lose to win". Gelukkig maar dus dat lichtjes getikt zijn meestal voordelig werkt op muzikaal vlak (kijk maar naar Mozart).

The 80’s MBD brengt loeiharde muziek die zich niet binnen een welbepaald genre laat vastnagelen, maar aan honderden invloeden tegelijk doet denken. Over heel het album komen er een hoop invloeden uit de psychobilly en zowel The Cramps als de B52’s zijn onmiskenbaar aanwezig. Ook punklegendes Jello Biafra (Dead Kennedy’s) en Misfits passeren de revue.

Niet dat dit een compilatie van 80’s punk en psycho is, neen: het album staat helemaal op zichzelf en heeft een heel eigen, unieke sound. Leuke anekdote is trouwens dat de bandleden de aangehaalde groepen helemaal niet kenden. Ze luisterden enkel naar Led Zeppelin en werden pas met deze groepen geconfronteerd tijdens hun optredens door de aanwezige Misfits-fans..

Samenvattend: 80’s MBD klinkt als loeiharde psychobilly met scheurende metalgitaren en een doomy undertone. Hörse of the Dög is een zeer korte maar krachtige plaat: in nog geen 26 minuten worden er maar liefst tien nummers door je oren geramd, waarbij er maar één langer duurt dan drie minuten. Het album is even intensief, vurig en agressief als het kort is, dat bewijst de openingstrack "Celebrate your Mother" zeker en vast. Het nummer sleurt je meteen mee en het is dan ook onmogelijk stil te zitten, laat staan geen luchtgitaar te hanteren. En na deze geslaagde openingsdans, gaat de rest volledig in crescendo. Ook de titels worden er beter op: "Whack Of Shit", "Giant Bones", "Team Meat",…

The Eigthies Matchbox behoort zeker tot de betere en veelbelovende nieuwkomers in het hardere genre. Hörse Of The Dög is een plaat van hoge kwaliteit en het is moeilijk te geloven dat dit hun eerste is. Maar wat is, is en dan zit er niets anders op dan je pet af te doen voor deze jongelui. In België zijn ze nog onbekend, maar in Groot-Brittannië is de gekte al lang losgebarsten. Daar zijn ze al aan hun derde single toe ("Psychosis Safari") en geven ze adembenemende optredens voor uitverkochte zalen. Het blijft natuurlijk altijd charmanter en specialer zonder een hele hype, maar we zijn toch benieuwd of dit op het vaste land ook zal gebeuren.

In elk geval is de groep op haar sokken bezig met een nieuw album (het huidige dateert reeds van september 2002) dat in oktober van dit jaar zou moeten verschijnen. Of het volgende album even sterk zal zijn, valt nog af te wachten, de jongens zullen in elk geval heel erg hun best moeten doen. Waar en wanneer we deze band eens live te zien zullen krijgen, blijft nog een vraagteken, in elk geval afspraak op de eerste rij!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − 9 =