Janez Detd :: Anti-Anthems

Op Marktrock ’97 speelde er een klein en relatief onbekend bandje een in-store show in de kleinste platenzaak van Leuven. Als 15-jarige en fan van “punkrock” besloten we hen eens uit te checken. Samen met een 30-tal andere liefhebbers zagen we hoe de punkrockers van Janez Detd (toen nog Jane’s Detd) dat kleine winkeltje en de rest van de straat op stelten zette zodat zelfs de politie er van mee kon spreken. How punk is that?!


Een week later stond diezelfde band ergens vroeg op de middag als opener op het skatestage van Pukkelpop. Vanaf dan is de bal aan het rollen gegaan voor deze jongens uit de omgeving van Dendermonde: een platencontract, een radiosingle, veel optredens, een ruzie met het platenlabel, een nieuw platencontract, nog meer (grotere) optredens, een nieuwe cd met bijhorende single… En dan een lange stilte.


Na het grote succes blijkt de band de ene tegenslag na de andere te moeten incasseren. De “echte” punkrock-scene is hen zo beu als koude pap en de arrogante houding tijdens optredens komt niet meer grappig maar echt “arrogant” over. Groepsleden verlaten de band, nieuwe worden aangeworven, maar ook deze werden snel weer ingeruild. Hun repetitiekot wordt geheel leeg geroofd en daarbovenop komt nog eens een writersblock van jewelste.


Het heeft dus lang geduurd, maar uiteindelijk is het er toch nog van gekomen: Janez Detd heeft een nieuwe cd. Voor de full-cd beschikbaar was, werden we eerst tevreden gesteld met het singletje “Anti-anthem”. Duidelijk een commerciële zet om aan te tonen dat ze er weer staan en klaar zijn om de wereld te veroveren. De single was zelfs ok: een catchy nummer, een punkrock attitude (er staat toch “anti” in de titel) en een clip vol feestende jongeren.


Het kon dus onmogelijk verkeerd lopen, zeker als je ziet dat gelijkaardige bands als Good Charlotte en Sum41 dezer dagen niet weg te denken zijn uit de hitlijsten. De full-cd kwam dan ongeveer samen uit met hun volgende single “Raise your fist”. Alweer een rebelse titel: er kan dus niet worden gezegd dat deze cd niet om media-aandacht vraagt. Nu, met veel promo en twee catchy klinkende singles ben je er nog niet natuurlijk.


Janez Detd hebben voor deze derde full-cd wel goed hun best gedaan. Iets waar zeker niet over geklaagd kan worden, is de fantastische productie van deze cd. Blijkbaar hebben ze met het verdiende geld van de benefietoptredens voor hun gestolen materiaal wel zeer goed materiaal kunnen kopen. Wat de songs betreft zit het wel goed. Of toch betrekkelijk goed: deze cd zal zeker en vast in de top 3 van het jaar terechtkomen…bij 16-jarigen. De songs zijn behoorlijk, en ook kwalitatief is het allemaal wel in orde.


Naast de twee singles staan er nog typische highschool-punkrock-songs op met titels als “Class of ’92”, “Individuality” en “Blame” die zo op de achtergrond van één of andere Amerikaanse tienerfilm kunnen. Ook de rustpunten met nummers als “Falling” en “Tonight” en natuurlijk de steeds terugkerende tsjaka-tsjaka-tsjaka punkrocksongs “Kids Today” en “Alright (one more shot)”vallen best wel mee en zorgen voor de nodige afwisseling op het album. Maar we moeten daar eerlijk in zijn: in de USA lopen er reeds honderden bandjes rond zoals Janez Dedt.


De band zelf is zich daar meer dan bewust van. Zeker nadat Epitaph records baas en Bad Religion gitarist Brett Gurewitz het hen persoonlijk heeft mee gedeeld toen ze een tijdje geleden in Amerika waren om er enkele nummers op te nemen. De mannen van Janez Dedt zullen zich dus tevreden moeten stellen met de Europese scene, ondanks de moeite om er zo Amerikaans mogelijk uit te zien (blader maar eens door het boekje).


Anti-Anthems is uit op PiaS. Bezoek de groep online op janezdetd.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 6 =