The Flaming Lips :: Yoshimi Battles The Pink Robots

Moeders Weirdste, Wayne Coyne van de Flaming Lips, is terug. Met een half conceptalbum over de strijd van een Japans meisje tegen roze robots, jawel. Ook muzikaal is het album maar half geslaagd. Maar wat een mooi openingsnummer!

We hebben wat tijd nodig gehad voor we tot een conclusie konden komen, maar na de eerste zes luisterbeurten van Yoshimi… wisten we alvast dit: met opener "Fight Test" hebben The Flaming Lips het mooiste nummer geschreven this side van Novastars "Carelessly Dating". En toen werd het nog moeilijker om de hele plaat te doorworstelen, want telkens was er die neiging "nog!"-kraaiend de repeat one-toets in te duwen.

Yoshimi kampt dan ook met hetzelfde euvel als de vorige van The Flaming Lips: het openingsnummer is zo fantastisch dat al wat daarop volgt onvermijdelijk moet ontgoochelen, zelfs al is het nog van hoog niveau.

Van behoorlijk niveau zijn zeker "Are You A Hypnotist" en single "Do You Realize". Breedvoerig en overladen geproduceerd maakt Flaming Lips hier een bevreemdend soort pop: véél akoestische gitaren, maar ook een trucklading bliepjes en beatjes. En natuurlijk die typisch kronkelende baslijnen. Noem het science-fiction folk, de instrumental "Yoshimi battles the pink Robots pt.2" zal u in elk geval één en ander duidelijk maken.

"In The Morning Of The Magicians" stelt de prangende vraag "what is love and what is hate", maar weet er net als ons geen deugdelijk antwoord op te formuleren. De veelgelaagde muziek houdt ons echter genoeg bezig zodat wij er ons hoofd niet verder over breken.

In tegenstelling tot Jonathan Donahue, van geestesgenoten Mercury Rev, weet Coyne’s stem echter geen elf nummers te boeien. De muziek is nog altijd even gelaagd als de betere lasagne, maar het songmateriaal is zo wisselvallig dat de aandacht er moeilijk bij te houden is. Naast het handjevol prachtnummers moet je er immers ook dingen als "Ego Tripping At The Gates Of Hell" of "Approaching Pavonis Mons By Balloon (Utopia Planitia)" bij nemen.

En toch… Samen met Mercury Rev zijn The Flaming Lips van het boeiendste dat er op dit moment uit de States komt. En zeker het eigenzinnigste. Waarschijnlijk kon Wayne Coyne moeiteloos een plaat volpennen met songs als "Fight Test", maar had hij wel beters te doen. Hij verdient een draai rond zijn oren. Maar ach: er zijn al Nickelbacks genoeg die het publiek enkel geven wat ze willen. Elk mislukt experiment had in essentie geslaagd kunnen zijn en verdient daarom alleen al respect voor de moeite. Er is zo al weinig avontuur in de muziek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − dertien =