Library Card :: Cognitive Dissonance

Pruilipjes en grootstadsmerigheid van boven de Moerdijk komen onze oren ingewaaid: het Rotterdamse Library Card prevelt aanstekelijk hun nieuwe single "Cognitive Dissonance". @thisislibrarycard @devriendtharald

De bibkaart, het ultieme accessoire der heikneuterigheid met zijn ‘je bent zes maanden te laat, hier is twaalf eurocent boete’-mentaliteit, wordt door het nieuwe Rotterdamse kwartet Library Card eindelijk van weerhaken voorzien. Op hun nieuwe single “Cognitive Dissonance” drukken ze elke vorm van optimisme de kop in met hun balorige postpunk.

De postpunkrevivalstorm waait al enige tijd aanzienlijk over de westerse muziekwereld. En waar kennen ze alles van permanente nietsontziende rukwinden? Juist ja: Nederland. Uit Rotterdam, om precies te zijn, komen vier warrige kapsels boven de dijken gekropen. De leden uit de scene aldaar bij bands als The Lumes en Nagasaki Swim – ons relatief onbekend, eerlijk gezegd – kwamen midden vorig jaar met debuutsingle “Mirror Factory”. Hun invloeden liggen bij h- ‘hey, kappen met al die info’, komt het kwartet tussenbeide. Niet lullen, maar spelen.

Een dikke drie minuten rijden een metronomische bas- en drumlijn ons uit het wiel, waarover knarsende gitaar en een verveeld parlando van frontvrouw Lot van Teylingen schaatsen. U hoort zo al de referentie aan Dry Cleaning of Billy Nomates? Wel, dan zijn we met twee. Maar ach, wanneer we ons bij de tweede luisterbeurt over de nogal duidelijke Hollandse tongval van de zangeres haar Engels hebben gezet, zuigt de band ons lekker mee in hun mallemolen van weltschmerz.

Verzen van banale vergankelijkheid weerkaatsen tegen de binnenwanden van onze schedel: een man, ooit trots door de straten wandelend maar nu slechts nog een twijgje met te warm gewassen vel, zakt ineen midden op straat. Mensen passeren en denken: ‘zo, die is er geweest. Hmm, zou ik eens voor die nieuwe bubble tea achter de hoek gaan?’ Ze wandelen verder. Het omstanderseffect meet zich een hipstersnorretje aan en nestelt zich temidden de millenials.

Leuke bandnaam en dito songtitel, dat zal blijven hangen. Het nummer is lekker, maar we zullen misschien nog wat meer nodig hebben om onze oren omhoog te zien wippen telkens deze naam in onze feeds verschijnt. Inspiratie te over momenteel, jongens: mistroostig weer en chaos aller landen. Laat maar horen, Dutchies!

 

recent

Hozier

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

verwant

GRENSOVERSCHRIJDEND VERSLAG: Loose Ends 2023, Utrecht (NL)

In deze rubriek verkennen we de kleine festivals in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in