Radiohead :: If You Say The Word

Achteruitkijken zit niet in het DNA van de oude rotten van Radiohead. Maar als Jurassic Park ons één ding heeft geleerd, is het wel dat een aanpassing van het DNA van dinosaurussen tot spannende resultaten kan leiden. Dus kijk, vandaag lieten ze het oude maar onuitgebrachte “If You Say The Word” op de wereld los.

Bij ontstentenis van nieuwe liedjes zijn de heren zo vriendelijk om de oudere muziek aan ons te laten. Bij de voor deze herfst aangekondigde heruitgaves van Kid A en Amnesiac doken Oxford’s finest in hun archieven met onuitgebrachte nummers en alternatieve versies van albumnummers en puurden er een bonusdisc uit die Kid Amnesiae zal heten. Opruimen en weggooien wordt overschat, zeg dat maar tegen Marie Kondo.

Het is begrijpelijk dat “If you say the Word” niet op een van die twee albums verscheen. Het zit nog niet helemaal in het experimentele spectrum van Radiohead; de weg die Yorke, Greenwood en de anderen rücksichtslos insloegen rond de millenniumwissel verdroeg geen twijfel. Zie het als een brug tussen beide periodes van de band: een afscheid van de klassieke rock, met toegevoegde elektronische effecten – maar nét niet excentriek genoeg.

Dat neemt niet weg dat het oh zo lekker langoureus kwijnen is: de drums deinen uit tot een ruimtelijk maar beklemmend gevoel en Thom Yorke orakelt tussen schreeuwerige uithalen door mysterieus over takken die je ogen openrijten en begraven worden onder afval. Voeg daarboven nog xylofoons, huilende gitaren en je krijgt een slaapliedje à la Radiohead.

Het pakket Kid A Mnesia (met daarin Kid A, Amnesiac en Kid Amnesiae) zal verschijnen op 5 november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vijf =