Catbug :: Oude Zomers

Catbugs eerste Nederlandstalige single single "Oude Zomers" klinkt als verstilde weemoed met poëtische zeggingskracht.

Het is de tijd van het jaar dat de zon het avondlicht roder begint te laten kleuren. De cyclus van de seizoenen is even onmisbaar als onstuitbaar. De Belgische Catbug vat mooi dit gevoel van afscheid nemen in de single “Oude Zomers”.

Paulien Rondou – de echte naam van Catbug – keerde na haar studies kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen terug naar de ouderlijke boerderij in Westmalle om de verstilling te zoeken die verloren gaat in het geraas van de grote stad. Haar doelloze liedjes – en dat zijn vaak de mooiste – ademen de onschuldige naïviteit uit.

Na haar Engelstalig debuut zal haar tweede album, Slapen onder een Hunebed, haast uitsluitend Nederlandstalige liedjes bevatten. Zo puurt de zangeres haar muziek nog verder uit en zorgt ze dat deze nog dichter bij haarzelf komt, met de volledige poëtische zeggenschap van onze eigen moedertaal aan de vingertoppen waarmee ze naast de snaren van haar gitaar ook haar pen beroert.

Getuige hiervan is de eerste single “Oude Zomers”, dat in impressionistische vegen spreekt van een donker verlangen naar wat voorbij is, naar oude zomers. Wie echter zo dicht bij de natuur leeft, verwart dat gemis nooit met wanhoop, maar vindt een innerlijke rust in afscheid. De subtiele afwisseling tussen de zang, piano, en fluiten maken dit nummer tot blotevoetenmuziek op het cyclische ritme van de seizoenen waarbij het afscheid van wat voorbij is nooit definitief is. Het blijft diep vanbinnen leven. Catbug blijft echter een kind van haar tijd: “Het is niet dat ik hoef te gaan / maar het blijft, hoewel het hier goed is, kijk ik toch / wat rond met Google Maps”.

‘Slapen onder een Hunebed’ verschijnt op 22 oktober.

recent

Geen geld, wel schrijftalent? :: Trek dan voor ons naar de festivals!

Kijk je vloekend naar de festivalaffiches? Achter het bordje...

Graspop :: Een vriendelijk gevraagde circle pit

20 juni 2024Graspop, Dessel

Graspop: de metalen wei waar enola twintig jaar lang...

The Bikeriders

Vroeg in The Bikeriders van Jeff Nichols (Midnight Special,...

Fervents :: Let Go

Anderhalf jaar geleden brulden ze ons wakker met "Billy",...

Inside Out 2

Ook al is Inside Out 2 bij ons nog...

verwant

Catbug

14 april 2018Little Waves Festival, Genk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in