Dark Rider

Na de lockdown beginnen ook steeds meer Belgische producties eindelijk de weg weer naar het scherm te vinden. Zo ook deze week Dark Rider. Marc Bussens, voorzitter van de Belgische Unie van de Filmkritiek, kroop andermaal in zijn pen als gastrecensent.

Eva Küpper is een cineaste om scherp in het oog te houden! Ze studeerde in 2009 af aan het KASK te Gent met de creatieve documentaire What’s In A Name, een kras portret van de New Yorkse lichaamskunstenaar John Cory. Eva’s debuut won meteen de IDFA Competition for Student Documentary. Enkele jaren later liet ze zich opmerken als co-auteur en co-regisseur van Thomas Wallners ophefmakende documentaire Before The Last Curtain Falls (Gardenia), waarin je wordt meegenomen op een fascinerende ontdekkingstocht doorheen de wereld van travestie en transseksualiteit.

Eva maakte eveneens deel uit van het getalenteerde groepje van vijf regisseurs achter Steenweg, het op Docville bekroonde compilatieproject waar wordt ingezoomd op de krioelende bedrijvigheid achter de gordijnen van ’s lands bekendste verkeersaders. Naast scenarist en bezield filmmaker is Eva Küpper een fervent motorrijder waardoor ze erin slaagde om als vrouw binnen te dringen in het hermetisch afgesloten macho-universum van robuuste bikers. Met de vlam in de pijp trok ze maar liefst twee jaar op met de leden van de Blue Angels MC, een van de oudste motorcycle-clubs in Europa. Dit ongelooflijk avontuur filmde ze van zich af in de boeiende documentaire Between The Devil And My Deep Blue Skin. Voor Dark Rider, haar nieuwste langspeeldocumentaire waaraan ze vijf jaar schaafde, trok de getalenteerde Gentse regisseuse naar de eindeloze zoutvlaktes down-under, meer bepaald naar het gigantische zoutmeer Lake Gairdner, een van de grootste endoreïsche bekkens in Zuid-Australië.

Voor deze nieuwe uitdaging nestelt Eva zich begerig in de bandensporen van de 51-jarige Australische motorduivel Ben Felten. Op 7-jarige leeftijd begon hij te trailbiken – een soort van offroad motorrijden – en zijn jeugd herinnert hij zich als bezeten sleutelen aan de mechaniek van zijn zelf gekochte tweewieler. Toen hij op een avond/nacht in zijn vroege tienerjaren aan het rijden was op een afgelegen baantje, blokkeerden een aantal bomen plots het maanlicht en reed hij tegen een boom aan. Toen brak hij z’n neus, brachten ze hem naar het ziekenhuis en werd hij daar na talrijke onderzoeken door de artsen gediagnosticeerd met retinitis pigmentosa, een degeneratieve oogziekte waardoor hij op vrij jonge leeftijd beslist blind zou worden. Bens dromen om bij de marine te gaan en werktuigbouwkundig ingenieur te worden, ontglipten hem toen enkele jaren later zijn zicht inderdaad meer en meer achteruitging. Hij kreeg het alsmaar moeilijker om de gestelde medische diagnose te verwerken.

In Dark Rider vertelt de Gentse documentairemaakster op intrigerende wijze het waargebeurd verhaal van een gehavend persoon die koste wat het kost zijn droom wil najagen, niet terugdeinst om lastige obstakels te overwinnen en niet van het rechte pad afwijkt. De regie van dit waargebeurd inspirerend verhaal is bevlogen, het hand held-camerawerk is intrigerend en de landschapsfotografie is overweldigend. Dit krachtig portret bulkt bovendien van intieme emoties, zwarte humor en bloedstollende spanning (die races tegen bijna 300 km per uur over de oogverblindende en eindeloze zoutvlakte!). Zelden zo’n organisch, meeslepend en krachtig portret gezien dat daarenboven nooit belerend, maar wel oprecht de belangrijkheid onderstreept van een moeder-zoon-relatie, verantwoordelijkheidszin, hoop, vastberadenheid en camaraderie. Jawel, Eva Küpper is een dame die tegen duizelingwekkende snelheid zeker nog heel hoge toppen zal scheren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − vier =