RZA :: Pugilism

RZA, het opperhoofd van de Wu-Tang Clan, stoft zijn alias Bobby Digital af voor een robbertje ouderwets vechten op single “Pugilism”.

‘Pugilism’ is de bokssport, het vechten met de blote knokkels dat stamt uit de nevelen van het heroïsche Griekenland. Zelfs helden uit de Ilias knokten al om de prijzen en de bokssport staat al sinds de zevende eeuw voor Christus op het Olympisch programma. Om maar te zeggen: dit is muziek voor vechtersbazen, maar zonder agressief te zijn. Het doet de ervaren strijder weerklinken die alles onder controle heeft. RZA is wat Ross ‘unagi’ zou noemen. “Watch out watch out here she comes / She’s a maneater / Rappers are a bunch of ants / I’m a hungry anteater.”

De productie klinkt als vanouds vuil, slordig, lo-fi en de omineuze samples uit kung fu films geven het nummer meteen die klassieke glans van Wu-Tang boenwas. RZA klinkt hees, alsof hij net uit bed komt. De perfectionistische producer die hij is kan je niet verdenken van slordigheden, dus het moet een artistieke keuze zijn. Het is de superheld die na een pauze van dertien jaar zijn superheldenpak terug moet afstoffen en zijn spieren terug onder hoogspanning voelt komen te staan. Zijn staccatostijl van rijmen past als een handschoen op de ritmische pianosample en doet de verwijzingen naar Shaolin kung fu, Wu-Tang en black Buddhas als directe slagen om de oren vliegen.

Pugilism is de eerste vooruitgeschoven single van Digital Potions, het aangekondigde nieuwe Bobby Digital-album.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien + tien =