Gatecreeper :: An Unexpected Reality

In 2019 pakte Gatecreeper uit met Deserted, een hondsbrutale deathmetalplaat met zelfs toegankelijke allure. Corona legde hun langverwachte tour stil, maar in januari pakten ze plots keihard uit met An Unexpected Reality, een even verschroeiende als imposante uithaal van amper 17 minuten.

Sinds de release van Deserted is het vijftal uit Tucson (Arizona) een de van de meest gerespecteerde nieuwe acts in de (death) metalscene. Eigenlijk spelen ze old school à la Dismember en Obituary maar dan in een modern jasje. Gatecreeper liet op zijn tweede plaat feilloos zien hoe je death metal toegankelijk kan maken voor een breder publiek. Normaal stond de band vorig jaar al op Ieperfest, maar uiteraard stak daar iets anders een stokje voor.

Fans die een even groovy metalplaat verwachten, zijn eraan voor de moeite. Frontman Chase Mason zegt dat An Unexpected Reality grotendeels is geïnspireerd op My War (1984), de tweede plaat van Black Flag. Het is een album dat destijds veel fans polariseerde vanwege de stilistische contrasten tussen de A- en B-kant.

Bij An Unexpected Reality is dat contrast ook aanwezig. “Starved”, “Sick Of Being Sober”, “Rusted Gold”, “Imposter Syndrome”, “Amputation”, “Depraved No Deprived” en “Superspreader” zijn niet alleen intens, vuil en lomp, ze duren ook amper een minuut. De mix van grindcore -en hardcoreknallers doet meteen denken aan het beste van Nails en Black Breath. Ideale afreageermuziek dus.

Na deze ultrakorte tracks krijgen we het elf minuten durende “Emptiness” voorgeschoteld dat volledig de (epische) doomkant opgaat. Het doet niet alleen denken aan Paradise Lost, maar vooral opvallend is dat Gatecreeper zo’n lang nummer strak en boeiend weet te houden. De riffs gaan door merg en been en Masons screams gaan nog dieper en venijniger klinken. Later in het nummer neigen de gitaarmelodieën dan weer naar Pallbearer en YOB. Meeslepende, pure epiek met andere woorden.

Als deze plaat geen mosh- en headbangdrang geeft, weten we het ook niet meer. In afwachting van die langverwachte optredens (metal)shows, is An Unexpected Reality ongetwijfeld het beste kwartier van uw dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − dertien =