Bob Mould: American Crisis / Mudhoney & Melvins: My War

Bob Mould is razend. Kwam de voormalige Hüsker Dü- en Sugar-frontman vorig jaar nog met het enigszins goedgemutste album Sunshine Rock op de proppen, dan mogen we ons nu schrap zetten voor Blue Hearts, dat in september verschijnt. Eerste single “American Crisis” zet de toon en die is behoorlijk grimmig.

I never thought I’d see this bullshit again, bijt Mould de luisteraar toe bij aanvang van de song. De redenen voor die uithaal liggen voor de hand. De VS gaan door meerdere crises en moeten zich door dat woelig vaarwater laten leiden door net die ene landgenoot die het minst geschikt is om dergelijke verantwoordelijkheid te dragen.

“American Crisis” lag al klaar voor Sunshine Rock, maar werd toen door Mould te somber bevonden. Een goeie twaalf maanden later is er geen reden meer om het nummer te laten sudderen. Covid-19, racisme, politiegeweld: het zijn maar drie van de loodzware problemen waar de VS momenteel onder gebukt gaan. De laatste twee zijn al decennia aan het sudderen, het eerst vertoont parallellen met hoe begin jaren tachtig door de Reagan-regering lichtzinnig werd omgesprongen met de toen snel om zich heen grijpende HIV-besmettingen.

Het geduld van Mould raakt dan ook op en leidde tot een collectie songs die hij in een persbericht zelf omschrijft als “the catchiest batch of protest songs I’ve ever written in one sitting.”

Catchy, inderdaad, want laat dat duidelijk zijn: hoe razend Mould ook is, “American Crisis” is in de eerste plaats een ijzersterk nummer, waarbij de man, met woede als motor, tweeënhalve minuut verdomd intens rockt en onderweg “My War” van generatiegenoten Black Flag echoot.

Van dat nummer verschijnt deze week overigens een coverversie door MudVin, oftewel Mudhoney en Melvins, die hun gezamenlijke woede kanaliseren door de Black Flag-klassieker behoorlijk getrouw na te spelen. Daarbij valt op dat Mark Arm, die op de jongste Mudhoney-platen zijn onvrede over de gang van zaken reeds van zich afschreeuwde, hier een van zijn beste vocale prestaties in jaren aflevert. Geruggensteund door de muzikanten van Melvins en Mudhoney, levert dat eveneens een hoopgevend stuk muzikale adrenaline op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × een =