Hannelore Bedert :: We zullen doorgaan / Sprakeloze nacht

Soms, héél soms, gebeurt het dat een artiest met een cover zich ongeacht, en vaak onbedoeld, het originele nummer toe-eigent. Alsof het eigenlijk voor hem of haar geschreven is. Of dóór hem of haar.

In het geval van “We zullen doorgaan” van Ramses Shaffy is dat allerminst evident. Maar Hannelore Bedert doet het. En eigenlijk mag dat niet verbazen.

Om meerdere redenen. Begin vorig jaar knipte een vreselijk drama het licht in haar wereld uit. Haar man Stijn overleed door hartfalen. Met haar onwaarschijnlijke “milde kracht” stond ze op en schreef ontzettend mooie, troostende stukjes in Libelle over haar “wankele zekerheid”, perste elke druppel troost uit de mistroost rond Stijns tragische overlijden en deelde die druppels als woorden waar iederéén iets aan heeft. Om het met een ander lied van Shaffy te zeggen: ze vecht, huilt, lacht, werkt en bewondert. Alleen aan zingen kwam ze niet toe. Muziek maken was te pijnlijk en te confronterend door het verlies van haar mentor, die ook de bezieler was van het bloedmooie “33”-project waarmee ze haar broodnodige zelfvertrouwen in haar rol als artieste hervond. En of we haar hebben gemist.

Diezelfde “milde kracht” en “wankele zekerheid”, zoals Shaffy destijds al schreef in de tekst van “We zullen doorgaan”, puurt Bedert in haar interpretatie uit zoals niemand haar dat voordeed. Ging het licht in haar wereld vorig jaar nog uit, dan heeft het coronavirus de wereld in een ongedurige coma gestort. In dat kader vraagt Radio 1 in deze coronaweken aan Vlaamse artiesten om het, aan de oppervlakte, toepasselijke “We zullen doorgaan” te coveren. Bedert kiest resoluut voor de diepte en doet dat zoals in al haar muziek: wars van pathos, met troost die primeert op bitterheid, liever een hand op de schouder dan de pets in het gezicht.

Haar versie rust op een bedje van haar eigen geloopte stemmen en dàt maakt het zo mooi. Het was na maanden muzikale stilte niet evident om dit weer in te zingen – “Ik hebt ontdekt dat de stem echt een spier is die getraind moet worden”, zei ze daarover zelf op Radio 1. Shaffy bezong “milde kracht” en “wankele zekerheid”, Bedert zíngt het op die manier.

Dat maakt dat zij met “We zullen doorgaan” doet wat Johnny Cash deed met “Hurt”. Geen schoner gevoel dan troost, geen grotere troost dan schoonheid.

Welkom terug, Hannelore. Maar neem je tijd, we wachten wel. Ondertussen gaan we door.

Hannelore Bedert – We Zullen Doorgaan/ Sprakeloze Nacht

De "We zullen doorgaan"-versie van Hannelore Bedert draagt een jaar na het overlijden van haar man Stijn, een stevige extra lading. Niet alleen 'blijven doorgaan' in tijden van corona, maar ook 'blijven doorgaan' wanneer het leven je tegen de grond heeft willen slaan. Blij dat Hannelore na een jaar de courage had om terug muziek op te nemen. Met meerdere stemmen, omdat alleen toch maar alleen is. Zelfs in afzondering. Geniet van We Zullen Doorgaan/ Sprakeloze Nacht.

Geplaatst door Radio 1 op Donderdag 2 april 2020

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − 5 =