Greg Dulli :: Random Desire

Niemand doet Greg Dulli zoals Greg Dulli. Of de Amerikaan nu rockt met Afghan Whigs, croont bij Twilight Singers, of voor Gutter Twins bloedbroeder Mark Lanegan onder de arm neemt; altijd is zijn stempel herkenbaar. Op Random Desire, zijn eerste echte soloplaat maar de tweede onder eigen naam, is dat alweer niet anders.

Dus ja: er wordt ook op Random Desire weer gesmacht, gezucht, gekreund en gekrijst naar baayybies allerhande. Het beeld op, binnenin en achterop de hoes spreekt boekdelen: een brandende auto. Het leven, en zeker de liefde, is een onuitputtelijke bron van ellende, en Dulli is één van de beste croniqueurs van die miserie. Al weet ook hij af en toe een grijns niet te onderdrukken. “Desolation, come and get it”, gaat het helemaal aan het begin in “Pantomima” om vanaf dat “now you’re listening to me” in een muzikaal vreugdevuur uit te barsten.

Want de gitaren zitten vooraan. Die opener heeft nog die kenmerkende jakkerende sound van Afghan Whigs, van verwachtingsvol begin tot explosief einde had “The Tide” zo uit het oeuvre van Twilight Singers kunnen komen. En dan is er nog “Sempre”, een nummer dat je op die typische manier versnelt en aanzwelt dat je wéét dat er zwaar drama aankomt.

Dat komt ook, maar slechts een nummer later. Vanaf “Mary Me” wordt de sfeer meer ingetogen. Hij sprak die woorden nooit uit, nu zij dood is komt het besef binnen dat het te laat is. De eenzame gitaar die het begeleidt doet zijn best, maar kan weinig licht brengen. Neen, het leven is nog altijd geen ponykamp, maar Dulli kan het desondanks allemaal wel erg romantisch bezingen; het is zwart met een neonrood randje.

Natuurlijk is het nacht. “Black is the night / No one else around”, begint “Black Moon”. “It Falls Apart”, zingt hij in een ander. Hoop? Hoop is voor mietjes, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen dansen. “A Ghost” heeft niet alleen een swing in de heupen, maar ook een kekke zigeunerviool. “I like what you’re getting out of me”, kreunt Dulli. Wij ook.

“Lockless” is een buitenbeentje. ’t Is Dulli, maar dan not as we know it. Een drumcomputer tikt af, een loopje steekt van wal, en op de achtergrond wordt en sourdine de Last Post geblazen. Het is niet meer dan achtergrond voor wat op de voorgrond gebeurt: een zanger die zijn meesterschap toont. Duli zingt, Dulli zucht, Dulli krijst. Dulli toont dat hij die stem als geen ander beheerst.

Veel gekker wordt het niet. De kans dat Greg Dulli op zijn leeftijd nog verrassend uit de hoek zal komen is klein. Random Desire is as Dulli  as Dulli can be. En dat is dik vijfendertig jaar ver in zijn carrière nog altijd meer dan genoeg.

7
BMG
Royal Cream
Afghan Whigs, Twilight Singers, Gutter Twins

verwant

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

The Afghan Whigs :: How Do You Burn?

‘Keep low expectations and life gets pretty good', wist...

Afghan Whigs

10 augustus 2022Lokerse Feesten

Meer dan vijfendertig jaar zit Afghan Whigs in business....

Afghan Whigs

aanraders

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

John Grant :: The Art Of The Lie

Van John Grant is geweten dat hij via tekst...

Hulst :: Broederband

Wat je krijgt als je twee hechte broers, de...

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in