#So2019 : Purple Mountains :: All My Happiness Is Gone

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

Na een sabbatical van 10 jaar verscheen David Berman dit jaar weer op de voorgrond onder de naam Purple Mountains. Een nieuw album, een nieuwe start. Dat leek het te zijn, tot het plots een abrupt afscheid werd na Bermans overlijden.

In de jaren ’90 was David Berman de enige constante in Silver Jews, een band die laveerde tussen rammelende indierock en rootsmuziek. Jeugdvrienden als Bob Nastanovich en Stephen Malkmus van Pavement maakten af en toe deel uit van Bermans band. Zes albums bracht Silver Jews uit, waarvan The Natural Bridge (1996) en vooral American Water (1999) essentiële werkstukken zijn. David Berman was altijd al een getroubleerd, enigmatische frontman. Jarenlang vermeed hij het podium, om pas tijdens de laatste jaren van de band alsnog de hort op te gaan. Na Lookout Mountain, Lookout Sea (2008) trok hij zich terug uit de muziekbusiness. Er waren niet alleen zijn psychische problemen die hem daartoe noopten, maar ook de moeilijke relatie met zijn vader, een berucht lobbyist voor onder andere de alcohol- en tabaksindustrie.

Maar dit jaar verscheen David Berman plots terug op het muzikale toneel. Purple Mountains heette zijn nieuwe project en met het titelloze debuutalbum leverde hij meteen een van zijn beste albums ooit af. Dan was er die zevende augustus, een paar weken na de release, toen platenlabel Drag City bekend maakte dat David Berman uit het leven gestapt was. Wat een terugkeer had moeten zijn, werd zo plots een grafschrift.

“All My Happiness Is Gone” — een songtitel die achteraf gezien bijna morbide voorspellend was — is zo’n nummer waarin Berman zijn ziel blootlegde. Muzikaal is het een bijna vrolijk, uptempo deuntje maar tekstueel graaft hij diep in de depressies waar hij jarenlang tegen streed. De zanger verhaalt over hoe die strijd hem isoleerde van zijn vrienden, over de angsten die hem jarenlang kwelden. Het resultaat is een van de meest pakkende, confronterende nummers die 2019 voortbracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + 12 =