Enola’s concerttips: november 2019

November. De temperaturen nemen een duik, het is vroeg donker en op een nieuwe regering moeten we nog niet meteen rekenen. Maar geen nood, want in de concertzalen van het land is er deze maand heel wat te beleven. Wij gingen door het aanbod en willen u graag de volgende concerten tippen. 

Doyle Bramhall II – 2 november – Trix, Antwerpen

Namedropping is onvermijdelijk als we het over Doyle Bramhall II moeten hebben. Eric Clapton? Check! Gary Clark Jr? Check? Erykah Badu? Check! De Texaanse zanger/gitarist weet zich als geen ander staande te houden tussen al deze grootheden, en is daarbuiten ook nog eens een veelgevraagd producer. De blues kreeg hij met de paplepel mee, want vader Doyle Bramhall was drummer bij onder andere Lightin’ Hopkins en Freddie King.

Zoonlief houdt echter ook van psychedelische ritmes, waarmee hij de bluespolitie al eens in het harnas jaagt. Maar wie houdt van een goeie stevige portie blues, soul, rock en psychedelica, weet waarheen op 2 november. Extra tip: vergeet zeker die oordopjes niet!

https://www.trixonline.be/nl/programma/doyle-bramhall-ii/2375/

Impro 2-daagse – 3 & 4 november – Parazzar, Brugge

Voor Parazzar is het menens dit najaar. De klassieke ‘impro op zondag’ krijgt er immers meteen een vervolg, en niet zomaar eentje. Eerst is er bezoek van rietmeester John Butcher, die een van de meest bevlogen ritmesecties van de vrije muziek meebrengt. Butcher is een meester van de textuurcontrole en wereldniveau wat extended techniques betreft, dus dat wordt een festijn van ongehoorde muziek. ‘s Anderendaags krijg Parazzar bezoek van het Rodrigo Amado This Is Our Language Quartet. Zij speelden pas nog een uitstekend concert in Kunstencentrum nona, verankerd in de vrije jazz, maar naar het terrein van de Europese vrije muziek opgeschoven. Vaste Parazzar-klant Joe McPhee is zo ook weer van de partij, dus dat gaat er ongetwijfeld ook eentje worden om te onthouden.

http://www.parazzar.be/blog

Oiseaux-Tempête & Friends // Jessica Moss – 6 november – Magasin 4, Brussel

Frankrijk heeft al een tijdje een levendige scene van tegendraadse muziek. Oiseaux-Tempête is daar zeker een van de voortrekkers van. Zij lengen hun meeslepende postrock aan met Arabische invloeden en gooien er tegenwoordig – zo ook op hun nieuwste plaat From Somewhere Invisible – af en toe een ziedende G.W. Sok (zie The Ex) tegenaan om hun lange jams van spoken word te voorzien. Die nieuwe plaat komen ze voorstellen in Magasin 4 in het kader van de 25ste verjaardag van de zaal. Het wordt ongetwijfeld een avond die je sterretjes zal doen zien. Binnenkort verkast Magasin 4 bovendien naar een nieuwe, hopelijk even sfeervolle locatie. Als dat u als meerwaardebezoeker nog niet overtuigd zou hebben: Constellation huismus Jessica Moss zal de zaal als opener in vervoering brengen.

http://www.magasin4.be/?Page=Agenda&ShowDate=21102

Miles Okazaki / James Brandon Lewis Unruly Quintet – 6 november – Handelsbeurs, Gent

In geen tijd is James Brandon Lewis ontpopt tot een van de cruciale saxofonisten van zijn generatie, gewapend met een grote, granieten sound waar de vastberadenheid van Coltrane en de verheven toets van de gospel voortdurend om dominantie vechten. Zijn reguliere trio omringt zich nu met stertrompettiste Jaimie Branch en gitariste Ava Mendoza, en dat gaat groove en vuurwerk opleveren. Luistertip: An UnRuly Manifesto. Maar kom zeker op tijd, want de andere helft van de affiche is al net zo bijzonder. Gitarist Miles Okazaki nam een tijd geleden het werk van Monk onder de loep op een markante manier, met diepgang en soms een tikje vreemdheid. Niet te missen double bill!

https://www.handelsbeurs.be/en/concert/miles-okazaki-guitar–james-brandon-lewis-quintet

Citadelic Jazz: Spook / Toc & Dave Rempis – 7 november – S.M.A.K., Gent

Het mooiste museum van Gent zet regelmatig de deuren open voor vrije muziek, in samenwerking met Citadelic. Mooie double bill op 7november, wanneer het Franse Toc bij elkaar komt met rietblazer Dave Rempis, een van de meest actieve exponenten van die befaamde Chicago scene. Verwacht je daar aan het vrije werk, maar doordrongen van voorwaartse kracht en een organische inspiratie. Daarvoor krijg je een nieuwe Belgische band aan het werk te zien. Spook is het trio van gitarist Filip Wauters, bassist Nicolas Rombouts en drummer Simon Segers. Een hele hoop stijlen, invloeden en fascinerende achtergronden bij elkaar.

https://smak.be/nl/agenda/nocturne-1

Caspar Brötzmann Massaker – 9 november – Les Ateliers Claus, Brussel

Southern Lord is momenteel bezig om de volledige Massaker-catalogus onder handen te nemen. Het ideale moment om alsnog in te pikken, want het kleine oeuvre van dit powertrio staat nog altijd als een huis, met massieve excursies vol gortdroge tribale ritmes en natuurlijk dat onvergelijkbare gitaargeluid van Caspar Brötzmann, een autodidact die de XL-persoonlijkheid van zijn vader erfde, maar er compleet andere dingen mee uitvreet. Concerten van de trio zijn vrij zeldzaam in deze buurt en altijd een belevenis bij momenten heeft het iets van naast een opstijgende straaljager staan die je niet licht vergeet. Oordopjes en (eventueel) gordel aangeraden!

http://www.lesateliersclaus.com/activities/caspar-brotzmann-massaker

TROIKA: Kaja Draksler – 11 november – Ouest, Gent

Je kan je intussen al geen Gentse scene meer inbeelden zonder de fijne concertreeksen van Troika. Elke maandag sturen ze goed volk naar de Hot Club, en daarnaast palmen ze regelmatig het podium van café Ouest in. Op maandag 11 november kan je daar om 17 uur (geen paniek, het is een feestdag) gaan kijken naar pianiste Kaja Draksler. Die verkaste onlangs naar Kopenhagen, maar komt regelmatig nog eens langs om indruk te maken. Onlangs nog met haar Octet, maar nu zal ze het solo doen. Wij moeten daarbij nog altijd onwillekeurig denken aan dat prachtige album The Lives Of Many Others, dat deze artieste meteen internationaal op de kaart zette. Kom eens kijken waar al die heisa destijds om te doen was en ontdek een van de boeiendste pianisten van het moment.

https://www.facebook.com/events/395000231191596/

Ahmed Ag Kaedy 12 november AB Salon, Brussel

Bij Malinese muziek denk je spontaan aan zinderende woestijnblues. Maar Ahmed Ag Kaedy zorgt voor sobere, intimistische muziek. Afkomstig uit het noorden van Mali waar de islamisten de macht grepen keert hij op het eerder dit jaar verschenen Akaline Kidal terug naar de essentie. Uitgeklede, akoestische nummers waarin hij het tragische lot van z’n geboortestreek bezingt. Om het helemaal af te maken: dit concert kan je gratis meepikken in het AB Salon.  

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/ahmed-ag-kaedy/21484/

Giant Sand 13 november Nosta, Opwijk

Zeggen dat Howe Gelb een wispelturige kerel is, is een open deur intrappen. Nadat hij de voorbije jaren op de baan was met standards, is hij nu met Giant Sand bezig met het opnieuw opnemen van z’n oude albums. Op Recounting The Ballads Of Thin Line Man nam hij de nummers van z’n tweede album opnieuw onder handen en toonde daarbij dat Giant Sand nog altijd het heilige vuur bezit. Op Facebook liet hij in zijn typische cryptische stijl verstaan dat dit wel eens de laatste tour zou kunnen zijn van de band. Geen idee of het klopt, maar wij zouden ons alvast richting Opwijk haasten voor het enige Belgische concert van de reeks. 

https://www.nostamusic.be/agenda/giant-sand/

Gyedu-Blay Ambolley And His Sekondi Band 16 november 4AD, Diksmuide

Gyedu-Blay Ambolley, de James Brown van Afrika. Zo wordt de Ghanese muzikant vaak genoemd. Zijn klassieke album Simigwa uit 1975 is een indrukwekkende mengeling van highlife, afrobeat en funk en is niet meer of minder dan een Afrikaanse klassieker. Hoesel hij in zijn thuisland een bekende naam bleef is het pas sinds een paar jaar dat hij met zijn Sekondi Band Europa onveilig maakt. Voor het meest swingende feestje van november moet je dus ongetwijfeld in Diksmuide zijn. 

https://www.4ad.be/nl/events/gyedu-blay-ambolley-and-his-sekondi-band/

Jaimie Branch & Fly Or Die –  23 & 24 november – Kunstencentrum nona (Mechelen) & KAAP (Oostende)

Wie vorig jaar het concert van Jaimie Branch & co. bijwoonde tijdens Jazz Brugge, die zal dat niet licht vergeten. Je kon er immers meemaken hoe het materiaal van Fly Or Die live tot leven gewekt werd door een band die intens en virtuoos speelde met muziek en en passant ook al materiaal voor album #2 aan het kneden was. Bird Dogs Of Paradise was onlangs weer goed voor een hoogtepunt van het najaar: groove, vrije exploratie en politieke agitatie gaan hand in hand, met Branch die haar troepen leidt met bevlogenheid, rauwheid en een ontwapenende naaktheid. Ongetwijfeld een van de belangrijkste bands van het moment, en zomaar even twee keer mee te maken. In Mechelen wordt intussen al de wachtlijst gevuld, in Oostende zijn er nog tickets beschikbaar.

https://www.nona.be/nl/programma/fly-or-die en https://www.kaap.be/programma/jaimie-branch-fly-or-die

Peter Brötzmann & Heather Leigh – 24 november – Parazzar, Brugge

Staat zoon Caspar iets eerder al te prijken op de affiche Les Ateliers Claus, dan komt vader Peter nog eens naar Brugge met pedal steel-gitariste Heather Leigh aan zijn zijde. Een opvallend duo, is het minste dat je kan zeggen, maar de intussen 78-jarige Teutoon blijft inspireren. Binnenkort komt er voor het eerst in lange tijd nog eens een soloalbum aan de van de man, en die laat ongetwijfeld zijn zwak voor ballads horen. De softere kant, inderdaad, maar de voorbije jaren wist hij ons wel te verbazen met een verrassende combinatie van brute power en emotionaliteit. In combinatie met die huilende pedal steel van Leigh zal het ongetwijfeld weer een belevenis worden.

http://www.parazzar.be/blog/

Guy Davis – 25 november Missy Sippy, Gent

Rasverteller. Meester in akoestische blues. Slide- en mondharmonicavirtuoos. Zoon van burgerrechten-activisten. Humoristisch als het kan, scherp cynisch als het moet. Dat zijn maar enkel lukrake bewoordingen om Guy Davis te omschrijven. Wie hem al aan het werk gezien heeft, weet wat te verwachten, maar toch slaagt de 66-jarige Amerikaan erin altijd opnieuw te verrassen. Want zijn kunde gaat ver, hij stopt zijn hart en ziel in het vertolken van preoorlogse Amerikaanse blues. Of het nu gaat om een hobo die zijn hart onderweg verloren heeft of om het aanklagen van de onkunde van de huidige Amerikaanse president, Guy Davis weet er altijd een poëtische vertelling van te maken.

https://www.eventbrite.be/e/guy-davis-usa-missy-sippy-club-concert-tickets-71532085393

Cult Of Luna – 27 november – Trix, Antwerpen

Voor de ideale soundtrack bij deze apocalyptische, met nihilisme lepeltje liggende tijden moet u bij de kernsplijtende post-metal van Cult Of Luna zijn. Eerder dit jaar was de Zweedse band rond Johannes Persson een van dé hoogtepunten op Graspop met een adembenemende combinatie van rationele precisie (met een ritmesectie die aan Radiohead doet denken) en nietsontziende verwoesting. Afgelopen maand brachten ze met A Dawn To Fear hun achtste en veruit een van hun beste platen uit. Live plooit deze band uw middenrif als is het suikerspin, maakt van uw onderbewustzijn een zwart gat maar werpt er met bloedmooie rustpunten een touwladder in zodat u er telkens nét op tijd weer uit kruipt. Cult Of Luna live is een beleving waar de gevolgen van de klimaatopwarming bleek tegen afsteken.

https://www.trixonline.be/nl/programma/cult-of-luna/2341/

En verder …

Kan u nog altijd kijken bij onze tips voor concerten van Autumn Falls, op Le Guess Who? of op het Brugse stadsfestival AMOK.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + drie =