AMOK :: 10 dagen ontdekken in Brugge

Van 8 tot 17 november wordt de Brugse binnenstad ingepalmd door AMOK, een stadsfestival dat het niet moet hebben van megalomane projecten, maar van variatie en verdieping. Muziek, performances en talks worden door de stad uitgestrooid, met als voornaamste doel om te prikkelen en laten ontdekken.

Dat een festival zo in de breedte gaat, dat is natuurlijk niet nieuw, maar AMOK is er wel  in geslaagd om een programma samen te stellen dat intrigeert en de belofte van ontdekkingen in zich draagt. Kunstliefhebbers, jazzers of kinderen, allemaal worden ze wel ergens op hun wenken bediend. En dat met voorstellingen van artiesten die (voorlopig) nog niet zo heel bekend zijn bij een breder publiek en/of eigenzinnig hun ding doen, en activiteiten die vooral opvallen door hun originaliteit.

Zo werd componiste en sound artist Kaffe Matthews ingeschakeld voor Sonic Bikes: spring (gratis) op de fiets en ontdek Brugge op een stalen ros waar muziek in zit. Dat kan je trouwens het hele festival door doen. Of ontdek op 11/11 de link tussen geluid en handgemaakte kunst via – what’s in a name? – Handmade sounds. Of maak het helemaal te gek en ga kijken naar Court Of Choice 1: Play van Liesa Van der Aa & One Trick Pony, een voorstelling op een tennisveld die de grenzen tussen tekst, beeld en muziek laat vervagen en en passant nog een filosofische les in de aanbieding heeft.

Liever even luisteren naar een interessante mening bij een kom soep? Dan kan je op 12/11 naar Soep & Feiten, met boeiende gastsprekers terwijl je gaat lunchen. Ook boeiend: Werf Records Invites op 9/11. Hier gaat Lies Steppe (Klara) in gesprek met drie centrale gasten: Hendrik Lasure, Mattias De Craene en Bert Dockx. Zij gaan vertellen over nieuw en toekomstig werk en zullen elk ook een DJ-set van anderhalf uur voor hun rekening nemen. Een rave party zal het vermoedelijk niet worden (alhoewel…). Het wordt wél de ideale manier om te weten komen wat deze kleppers stimuleert en inspireert!

En dan is er natuurlijk nog meer muziek, zoals Ottla, dat zijn enige concert van dit najaar komt spelen tijdens de brunch op 10/11. Ook de moeite: de Female Voices & Splinter Sessions, met het fascinerende NYX Electronic Drone Choir, een vrouwenkoor dat verwachtingen rond het genre op z’n kop zet met bedwelmende performances die de oversteek maken naar hedendaagse en elektronische muziek. Zij brengen hun eigen repertoire, maar gaan ook de samenwerking aan met de Belgische Lynn Cassiers. Op diezelfde avond stelt Chantal Acda haar nieuwe programma Pūwawau voor, waarin de stem ook centraal staat en waarvoor ze de hulp krijgt van goed volk als Valgeir Sigurdsson (arrangementen) en Josse De Pauw (tekst).

Al even markant: Angel Bat Dawid, het orakel van Chicago, die haar doorbraak beleeft in 2019 met haar emotioneel indringende mix van jazz, improvisatie en gospel. Een XL-persoonlijkheid die je niet zal vergeten. Zij wordt bovendien in een double bill geplaatst met de Indiër Sarathy Korwar, nog zo’n artiest die onmogelijk vast te pinnen valt op een stijl of scene. Muzikaal starten kan je trouwens doen met het gulste aanbod van het festival; tijdens de AMOKathon van 8/11 kan je zomaar even een dozijn bands aan het werk zien op verschillende locaties. Kiezen is altijd verliezen, maar toppers als o.m. Echoes Of Zoo, Rawfishboys, Kosmo Sound, Natashia Kelly Group en Kreis, wordt het sowieso onderduiken in een wereld vol verrassingen.

En dat is nog lang niet alles. Bekijk zeker eens de website en stel je eigen programma samen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + acht =