Sunn O))) :: Pyroclasts

Bekijk Berichten

De productieve opnames met Steve Albini – de man staat erom bekend albums in één week in te blikken – hadden net zo goed in een dubbelaar kunnen resulteren. Pyroclasts heeft echter voldoende argumenten om als losse plaat uitgebracht te worden. Dit is niets meer en niets minder dan het Thank Your Lucky Stars van Sunn O))).

Geen vocals, geen samples en bijna geen onderscheidbare tracks. De intentie van Pyroclasts wordt meteen duidelijk: dit is een intuïtieve plaat gemaakt door een band die on a roll is, zowel in de studio met Albini als tijdens hun huidige tournee. Sunn O))) was toe aan een album dat dichter bij hun liveperformances staat, want hoewel Life Metal en voorganger Kannon tot hun betere werk behoren, klinkt het op een podium allemaal veel rauwer. Van een understatement gesproken.

Deze nieuwste worp legt de nadruk op puur geluid, met name de extreem dicht bij elkaar liggende harmonieën van de kerngroep Sunn O))), dus zonder tierlantijntjes. Toch heeft Albini schijnbaar voor vernieuwing gezorgd, want we horen voor het eerst een duidelijke baslijn terug op “Ampliphaedies (E)”. Zwaartepunt “Kingdoms (G)” trekt dan weer alle psychedelische registers open en had net zo goed op een split van Bardo Pond met Stephen O’Malley kunnen staan. Sunn O))) verkent op Pyroclasts nieuwe horizonten en klinkt bij vlagen een stuk minder bombastisch dan we van hen gewoon zijn. Bevrijd, als het ware.

De vier tracks worden telkens abrupt gestart en afgebroken, wat wijst op een bestaand continuüm en wellicht nog meer (tot dusver) onuitgebracht materiaal. Pyroclasts is in veel opzichten de ultieme Sunn O)))-plaat, wat een behoorlijk statement is na 21 jaar en liefst acht albums. Het is een orgie van distorsie die een nieuwe dimensie geeft aan je gehoorzintuig; nooit eerder kwam de kenmerkende sound van Sunn O))) zo goed tot z’n recht. Dit is zowel het minst toegankelijke als het meest beluisterbare Sunn O)))-werk tot op heden, want het voelt bijna als een live-opname. Anders gesteld: de fans zullen Pyroclasts meteen bombarderen tot kandidaat-AOTY, maar wie Sunn O))) nog nooit heeft ervaren, begint best bij een ander album.

Het spontane en compromisloze karakter van Pyroclasts neemt in elk geval niet weg dat Sunn O))) nieuwe artistieke hoogtes bereikt, maar tegelijk zijn we zeer benieuwd naar de rol van Steve Albini hierin. Bij wijlen klinkt het alsof hij het derde (vaste) bandlid van Sunn O))) is geworden, wat misschien wel een volledig nieuwe ingeslagen weg kan betekenen. Op naar een derde decennium Multiple Gains Stages-pret!

Sunn O))) staat op 29 januari in De Kreun

8.5
Rarely Unable
Southern Lord

verwant

I.M. Steve Albini

Steve Albini is overleden. Een hartaanval. Volgens sommige berichten...

Sunn O)))

29 januari 2020De Kreun, Kortrijk

Een Sunn O)))-optreden altijd een speciale beleving. Altijd luid,...

Eindejaarslijstjes 2019

In 2019 hadden we over van alles te klagen...

Eindejaarslijstje 2019 van Marc Puyol-Hennin

2019 was een héél vet jaar. Zelden kon je...

Unsound Festival 2019 :: Ahead of the curve in alles

Unsound in Krakau, Polen is stilaan het Glastonbury voor...

aanraders

Beth Gibbons :: Lives Outgrown

Tientallen jaren wachten op een plaat hoeft niet altijd...

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

recent

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in