Gang Starr :: Bad Name

Beloftes worden ingelost: op 1 november, de dag van de doden, herrijst Gang Starr met een nieuw album.

Vorige maand berichtten we over het eerste nieuwe nummer van Gang Starr in zestien jaar en over de geruchten in verband met een volledig nieuw groepsalbum. Dit weekend stuurde DJ Premier de boodschap de wereld in dat het nieuwe album, One of the Best Yet, zal verschijnen op 1 november.

In eenzelfde beweging trakteerde hij ons bovendien op het succulente nieuwe nummer “Bad Name”. Bij de aankondiging van het album worden trots vele samenwerkingen met andere artiesten vermeld, maar Premier maakt hier een statement door een nummer te lossen waarin enkel Guru te horen is. De essentie van de groep. En dat is ook waar het nummer – zoals vaak bij Gang Starr – over gaat: over wat zij beschouwen als de essentie van hiphopmuziek.

Na de dood van Tupac en Biggie zag Guru in het tijdperk van Puff Daddy’s Bad Boy Records artiesten die teerden op een imago van “blingbling, blunts, chicks and beers”. Ruzie zoeken en met je wapens en dure juwelen zwaaien leveren makkelijk succes op maar geven het genre uiteindelijk een slechte naam. De echte rappers, die met bloed zweet en tranen aan hun teksten schaven en zich met hun woordkunst boven gewone rijmelarij verheffen, verdienen daarentegen geen geld met hun muziek. Deze wantoestand wordt hier aangeklaagd en is in zekere zin van alle tijden. Ook in het huidige muzieklandschap gaat de meeste aandacht naar wie het luidst roept, niet naar wie de aandacht op basis van zijn verdiensten toekomt.

De eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat we niet metéén mee waren met het nummer. We kunnen niet weten hoeveel onuitgegeven materiaal DJ Premier nog heeft liggen van zijn overleden kompaan, maar bij de eerste beluistering van dit nummer viel de spoeling ons wat dunnetjes uit. Was het dit maar? Maar toen beseften we dat we de song al voor de vijfde keer na elkaar op repeat hadden staan. Met slechts dik twee minuten is het een kort en krachtig nummer. Dat zorgt ervoor dat je het steeds opnieuw wil beluisteren. Geen kans op een dipje. De raps van Guru worden niet eindeloos herhaald of uitgemolken, maar de beperking zorgt ervoor dat de ware meester zich kan tonen en kort en krachtig zijn punt maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − veertien =