Big Thief :: Not

Wat doet een band die in het voorjaar al geheid een van de eindejaarslijstplaten leverde? Beetje achteruit leunen en op de lauweren rusten? Vraag het aan Big Thief, en het antwoord heet Two Hands, na het straffe U.F.O.F. al de tweede langspeler dit jaar van de Amerikaanse indiefolkrockers.

‘t Moet al een flink abuis zijn als ook Two Hands de eindejaarslijsten van 2019 niet zal kruiden. Luister daarvoor maar naar de eerste single, “Not”, en huiver. Wederom. Ja, doen huiveren, da’s nog altijd wat Adrianne Lenker en haar mannen het best van al doen. Zo dus ook op “Not”, opnieuw een koortsdroom om in te blijven, 6 minuten poëzie om bang van te worden. Lenker hist haar tekst – een opsomming van alles wat niét is – met een verontrustende woede, eerst eerder ingehouden tussen de tanden, iets verder met een vocale uithaal die de luisteraar keer op keer achteruit doet deinzen.

Evenmin vrijblijvend is de solo die de song afrondt: een geflipte, krassende chaos versplintert wat nog overeind stond. Als we mogen afgaan op “Not”, dan wordt Two Hands opnieuw een uitermate beklijvende totaalervaring. Of Big Thief zijn tweeklapper kan voltooien, weten we na 11 oktober, wanneer de nieuwe het levenslicht ziet. Wij zijn er alvast gerust is: maak maar plaats voor twee Big Thiefs in dat lijstje dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + 10 =