Girl Band :: Shoulderblades

Na debuut Holding Hands With Jamie (2015) hield het viertal uit Dublin zich opvallend stil. Veel had te maken met de rafelige geestestoestand van frontman Dara Kiely, maar de donkere magie is opnieuw springlevend op vooruitgestuurde single “Shoulder Blades”.

Helemaal nieuw is de dansbare chaos van “Shoulder Blades” nochtans niet. Enkele jaren geleden haalde het nummer al af en toe de livesets, voor deze gestaakt werden wegens “gezondheidsproblemen binnen de band”. Een meevaller dus: niet enkel lijken die laatste voorlopig opgelost, ook de fans van de opwindende mix van postpunk en noiserock komen aan hun trekken.

Zes minuten lang voert de groep de druk op, met de luisteraar in de rol van langzaam kokende kikker. Voor die er erg in heeft, zit die midden in de getormenteerde wauwelschreeuwen van zanger Kiely en een zwaar verwrongen gitaarsound. Vervolgens valt ergens halverwege een drone in die de doden tot leven kan wekken en krijgt de krakende percussie een industrial kantje mee. Qua beleving levert dit iets op dat het midden houdt tussen het nemen van een salpeterzuurbad en dat bevredigend gevoel van neerdalende rust bij het beluisteren van een nummer dat de binnenkant van je hoofd verklankt.

Data om in het oog te houden: het nieuwe album The Talkies komt uit op 27 september en op 7 november staat Girl Band, samen met Fontaines D.C. , in de Botanique.

De clip, een heerlijke nachtmerrie dankzij de beklijvende choreografie van Oona Doherty, bekijkt u hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × twee =