Cairo Liberation Front :: Bila Hedud

Traditionele Noord-Afrikaanse feestmuziek noemen we “chaabi”. Voeg daar wat westerse klanken aan toe en je krijgt “electro-chaabi”, een genre dat zijn oorsprong vindt in Cairo (met pioneers als Sadat & Alaa Fifty, Oka & Ortega en Islam Chipsy) en dat de Tilburgers van Cairo Liberation Front eigenhandig op de kaart gezet hebben in onze contreien.

Cairo Liberation Front speelde in de afgelopen jaren regelmatig de grote festivals genre Pukkelpop en Best Kept Secret plat. De eerste referentie die opkomt is Omar Souleyman. Het voornaamste doel is plezier maken, feesten; maar de muziek heeft ook echt wel andere verdiensten. Op hun nieuwste worp “Bila Hedud” bijvoorbeeld bezingt de Syrisch-Nederlandse protestzanger Gharib zijn ervaringen als vluchteling en heeft hij het over de reis die hij en zijn vrouw hebben doorstaan, over onzinnige grenzen en een wereld die verscheurd wordt door oorlog. “Bila Hedud” betekent dan ook “zonder grenzen” en is zowel een liefdeslied als een anti-oorlog anthem. Tegelijk is de song een aanstekelijke oorwurm die stilzitten quasi onmogelijk maakt. Doet Cairo Liberation Front wereldschokkende of heel vernieuwende dingen? Niet echt. Geloven deze jongens echt in wat ze doen en slagen ze er in om de sfeer van een Noord-Afrikaans trouwfeest naar je huiskamer te brengen? Zeer zeker! Zwier die theedoeken maar in de lucht en gooi die billen maar los terwijl “Bila Hedud” op endless repeat de soundtrack van elke zwoele avond van de komende week wordt.

recent

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in