Styrofoam :: Fully Present

Is het echt al van 2010 geleden dat er nog eens van Styrofoam hoorden? Jawel. Acht jaar na Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers is dan toch een opvolger ingeblikt. Single “Fully Present” is een eerste schot voor de boeg, en laat een terugkeer naar het oude glitch-geluid horen.

Met werk voor artiesten zo uiteenlopend als Milow en Tout Va Bien leek Arne Van Petegem zich definitief op producerswerk gericht te hebben, maar dat kon niet blijven duren. Wie dag in dag uit met muzikanten omgaat, moet de goesting om zelf iets te maken wel terugkrijgen, en zo dus ook bij deze laptopprutser. Eind oktober ligt We Can Never Go Home in de winkel, een volledig instrumentale plaat waarop Styrofoam terugkeert naar het knisperende en knetterende geluid van doorbraakplaat I’m What’s There To Show That Something’s Missing. Maar dus: zonder zang.

“Ik had gewoon niet het gevoel dat ik mijn stem of teksten nodig had om te vertellen wat ik wilde zeggen”, klinkt het daarover bij Van Petegem. “Ik was eigenlijk niet van plan om nog een ooit Styrofoamplaat te maken, maar tussen al mijn productiewerk bleef ik toch aan eigen muziek werken. Eenmaal het Griekse label Sound In Silence me toch had gevraagd om een plaat, werden al die uren muziek van jaren ver plots echt nieuw materiaal. En dat voelde ook zo af. Daarom omschrijf ik de plaat ook graag als ‘eight instrumental songs’; de songs hebben geen tekst, maar het zijn wel songs; ze hebben iets te vertellen, en daarvoor zijn de songs een goeie aanzet en context.”

In de pressrelease noemt Van Petegem We Can Never Go Home een soundtrack voor een almaar meer verwarde en verwarrende wereld. Brexit, Trump en de algehele miserie dus, ook bij Styrofoam? “Het korte antwoord is: ja, en dan moet je nog niet eens zo ver huis gaan. Er is ook bij ons een groot spanningsveld tussen het optimisme en de hoop die je op persoonlijk en lokaal vlak kan ervaren en de totale vervreemding die je op grotere schaal kan meemaken. Eén keer de plaat af was, leek dat me de rode draad te zijn.”

We Can Never Go Home komt op 26 oktober uit op Sound In Silence. Single “Fully Present” kunt u hier op alle mogelijke platformen horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 4 =