It It Anita :: Laurent

Ook de tweede plaat van het Luikse It It Anita is een langgerekte adrenalinestoot. Laurent, genoemd naar haar trouwe geluidstechnieker, staat op het eerste gehoor vooral voor noiserock met de grote N, maar er zit nog meer in.

Hoe kunnen de Luikenaren na het uitstekende AGAAIIN nog verbazen? Wij vroegen het ons ook af. Meer van hetzelfde, dachten we bij de — hoe kan het ook anders — knallende noiserock van “Denial” en “Another Canceled Mission”. Deze nummers zijn verplicht voer voor fans van Sonic Youth, Fugazi en Shellac, net als “User Guide”, dat minutenlang slalomt tussen de betere postpunk en knetterende noiserock. En dan is er ook nog het hyperkinetische “11”. Zeg nu nog eens dat noiserock niet afwisselend genoeg is.

De vier lawaairockers hebben Laurent opgenomen in Luik, en hun thuisbasis zorgde zo te horen voor inspiratie. De songs klinken puurder, beter uitgewerkt en op het juiste moment meer in your face. Qua originaliteit is deze plaat nog altijd geen stap vooruit, maar wat betreft de houdbaarheidsdatum van de muziek. De dynamische, gelaagde opbouw in de langere nummers blijft een vast ingrediënt waarin It It Anita heer en meester is.

De muziek op Laurent gaat toch iets breder dan bovenstaande referenties. Nu horen we ook een geluid dat zwaarder is dan ooit (“Tanker 2, Pt. 1”) en de hemelse postrock van Mogwai (“We Are Nothing”). Vooral dat laatste nummer is een intense song; misschien wel het beste nummer dat de band al uitgebracht heeft.

Of het nu de rechttoe rechtane punk in “GOD” is, of het met spoken word opgesmukte, ronduit epische “Tanker 2, Pt. 2”: elk nummer op Laurent is even heerlijk en vettig als de beroemde balletjes uit It It Anita’s thuisstad. Meer nog: weinig andere Belgische noiserockbands kunnen hun nummers tegelijk zo groezelig en toegankelijk maken. It It Anita hoeft zelfs niet onder te doen voor gelijkgezinde internationale bands zoals METZ, Big Ups en Pissed Jeans.

Onze eerste kennismaking met It It Anita vond plaats op Eurosonic 2016 — nota bene een Nederlands festival — en als het aan hen ligt, zijn we noiserock nog lang niet beu gehoord. In korte tijd is It It Anita niet alleen uitgegroeid van een revelatie tot een vaste waarde (door non-stop te touren), maar ook tot leverancier van kwalitatieve lawaairock. Laurent is daar een nieuw bewijs van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 + 14 =