Childish Gambino :: This Is America

“Elk voordeel heb z’n nadeel”, gevleugelde woorden die ook vice versa werken: tijden van polarisering in de Verenigde Staten zorgen voor een weelde aan geïnspireerde muzikale reacties. Deze nieuwe single van Childish Gambino met opmerkelijke video is zonder twijfel een van de boeiendste sociale commentaren van de laatste tijd.

Twee dagen online en al een slordige dertig miljoen keer bekeken, het is duidelijk dat Donald Glover met zijn terugkeer als rapper de juiste snaar heeft weten te raken. Was zijn laatste plaat Awaken, My Love! een ommekeer richting psychedelische soul, weg van de hiphop die Glover op eerdere platen liet horen, dan is “This Is America” een triomfantelijke herintrede. Al blijft Glover altijd meer dan enkel een rapper: met de strak gechoreografeerde video die bol staat van de gewichtige symboliek profileert hij zich ook als een visueel artiest die de sociale commentaar niet schuwt. Maar mogen wij toch vooral blij zijn dat de man zich bedacht heeft en zijn eerder uitgesproken plannen om muziek te laten voor wat het was aan de wilgen heeft gehangen? Het is immers duidelijk dat die wilgen “strange fruit” dragen waar een intelligente muzikant als Childish Gambino uitstekende muziek uit kan puren. Een pluim ook voor de veelzijdige productie die zwalpt tussen duistere trap, Caraïbische ritmes, en vertwijfelde gospelkoren, en Glover alle ruimte geeft om zijn spaarzame maar suggestieve teksten te declameren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 13 =