Pysch Over 9000 dropt eerste namen

Na een geslaagde en uitverkochte eerste editie in 2017 kondigt het Gentse Psych Over 9000 een tweede editie aan op 10 mei 2018. Er is plaats voor 12 bands waarvan met Jacussi Boys, White Hills, Oozo Bazooka, Bed Rugs en Phoenician Drive de eerste vijf aangekondigd werden.

Psych Over 9000 wil een showcase zijn voor ‘psych’ in de breedste zin van het woord, dus ook met uitstapjes naar garage, stoner, doom, kraut en jazz. De formule blijft min of meer dezelfde. Er worden 12 bands uitgenodigd, 5 lokale helden en 7 internationals. Zij palmen op Hemelvaartsdag Charlatan, Trefpunt, Kinky Star en nieuwkomer Kolonie in. Kleine clubs, goeie sound en 1 (betaalbaar) ticket voor alle shows.

Ongegeneerde lo-fi esthetiek, een voorliefde voor psychedelica, en gevoeligheid voor old-school pop: het trio Jacuzzi Boys klinkt als de directe afstammeling van de 60’s garagerock. Toch zijn ze een overtuigend product van de 21ste eeuw. In 2009 brachten de heren hun eerste full album No Seasons uit, dat positief onthaald werd door verschillende media. De media-aandacht gaf een gezonde boost aan de carrière van de band, dat snel onder de vleugels van het gerenommeerde label ‘Hardly Art’ belandde, waar ze hun tweede album ‘Glazin’ in augustus 2011 uitbrachten. De reputatie van Jacuzzi Boys is te danken aan hun rock’ n’ roll nuggets, krachtige live shows en het feit dat Iggy Pop fan is. Voor hun self-titled derde album hebben de Miami garage rockers meer geëxperimenteerd met gitaartextuur, met ruimtelijkere en gladdere songs als resultaat.

White Hills maakte sinds 2005 al 13 albums en 6 EP’s. Deze gigant in de psychedelische muziekscene zag het licht door de samenwerking van Dave W. (gitaar, zang) en Ego Sensation (bas, zang), maar het duo haalt doorlopend verschillende andere muzikanten bij hun bezetting. Met twee verkennen ze eerst eindeloze soundscapes, om dan moddervette riffs door je trommelvliezen heen te jagen. Hun trippy escapades waren al te bezichtigen samen met o.a. Monster Magnet, MONO, The Flaming Lips, en Mudhoney.

De Israëlische psychrockers van Ouzo Bazooka halen naar eigen zeggen heel wat inspiratie uit hun thuisstad Tel Aviv. Die culturele melting pot en karakteristieke exotische, Oosterse sferen vult de band aan met invloeden uit hard rock, psychedelica, garagerock and surf, tot er een heel uniek en eigenzinnig geheel aan spirituele rock-’n-roll ontstaat. Uitermate geschikt voer voor fans van The Black Angels, Naxatras en Black Mountain.

Met Bed Rugs hebben we al enkele jaren onze eigen nationale psychpop-trots rondlopen. Doorheen twee full albums en één ep toonde de Antwerps-Limburgse groep zich steeds erg veelzijdig en intelligent als het op spacey en catchy liedjes aankomt, alsof The Beatles, Tame Impala, Flaming Lips én Neutral Milk Hotel plots een liefdesbaby ter wereld wierpen. Bed Rugs verdween even van de muzikale radar, maar keerde onlangs terug – binnenkort is er al de release van hun 26 nummers (!) tellend nieuw opus, Hard Grand Fun Design gedoopt.

Phoenician Drive is afkomstig uit de culturele maalstroom van Brussel, maar hun muzikale roots liggen bij de tradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. De kern van dit LSD-orkest is opgebouwd uit diverse muzikale achtergronden, waaronder ook oude, Oosterse snaar- en percussie-instrumenten. In de voetsporen van Oost-Westelijke blends uit de jaren ’70, zoals Erkin Koray of Orient Express deden, én de Duitse krautrockers van Neu!, Can, en Faust zoekt deze zeskoppige muzikale duizendpoot naar de hypnotische trance van overstuurde oriëntal grooves.

Psych Over 9000 vindt plaats in Gent op 10 mei 2017. Alle info: www.democrazy.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + drie =