Concerttips november

Het wordt herfst, te koud om op terrasjes pinten te drinken. Maar wel ideaal weer om massaal zweterige en minder zweterige concertclubs in te trekken en u te laven aan de hoogdagen van het concertseizoen. Een gulle selectie uit het aanbod:

Moses Sumney – 3 november & 20 november – Cactus (Brugge) & Botanique (Brussel)

Grote sterren als Solange, James Blake en Sufjan Stevens zie je niet meer in kleine zalen als Cactus en Botanique, maar hun protegé Moses Sumney kan je daar deze maand wel gewoon twee keer aanschouwen. Debuutplaat Aromanticism harkte de afgelopen maanden de lovende recensies bij elkaar, en dat is volledig terecht gezien het opvallende stembereik van de jongeman en zijn niet te ontkennen songschrijftalent. Bij dezen, twee kansen om te zien of hij dat ook live kan.

https://www.facebook.com/mosessumney/

!!! – 4 november – Botanique (Brussel)

Toegegeven: hun laatste écht goeie plaat ligt alweer even achter ons, maar ook op het nieuwe Shake The Shudder pakte !!! opnieuw uit met minstens een geweldig nummer of drie. Tel daarbij een paar flinke handen vol danspunkklassiekers als “Me And Guiliani By The School Yard” of “All My Heroes Are Weirdos” en u bent opnieuw verzekerd voor een stomende avond waarbij het zweet van het plafond zal druipen. “Dancing Is The Best Revenge”, blokletterde de laatste single van deze band. De groep komt zijn gelijk zaterdag bewijzen.

https://www.facebook.com/chkchkchk/

Perfume Genius – 9 november – Trix (Antwerpen)

Mike Hadreas wordt sinds zijn debuut Learning — zeven jaar geleden alweer — vaak in het uitstalraam gezet voor “fans van Antony and The Johnsons, Xiu Xiu, Forest Swords en aanverwanten”. Niet geheel onterecht: de muziek van Perfume Genius oefent wel degelijk een zekere aantrekkingskracht uit op misfits, maar het broze vogeltje heeft zich op zijn laatste worp No Shape (zijn beste tot nu toe) wel ontpopt tot de klapwiekende queen die hij eigenlijk altijd geweest is. Check vooral de licht onweerstaanbare clip van “Wreath”, samengesteld uit beelden van dansende fans die volop aan zelfexpressie doen.

http://perfumegenius.org/

Black Lips – 9 november – Trix (Antwerpen)

Uw goedgemanierde vrienden zullen vanavond ongetwijfeld allemaal zwelgen in droefenis bij The National, maar bad kids die niet bang zijn voor een portie rammelende vetzakkerij, reppen zich beter naar Trix. Het zelden nuchtere garagegeboefte van Black Lips zorgt immers al jaren voor onweerstaanbare warboelen van liveshows, waar iedere gitaar klinkt alsof het weer de jaren zestig zijn en het concert pas geslaagd is als élke keel is schor gebruld. Hippie, hippie, hoorah nog aan toe.

https://www.facebook.com/theblacklips/

LOUD: Wyatt E. – 10 november – Magasin 4 (Brussel)

Op verscheidene plekken in Brussel en Wallonië vinden in de maand november (met een uitloper in december) concerten van het zwaardere soort plaats onder de noemer LOUD. De verschillende locaties en data van het showcasefestival is te vinden op hun centrale website. Het hele programma oogt veelbelovend en avontuurlijk, maar het meest kijken wij toch uit naar de avond van 10 november in Magasin 4. Daar zullen Dark Buddha Rising (die o.a. al Roadburn teisterden), het pikdonkere Sum of R. en vooral Wyatt E. aantreden om de hoofdstad op haar grondvesten te doen daveren. Wyatt E. maakten met hun nieuwe plaat, de oriëntaalse trip Exile to Beyn Neharot, zowel binnen als buiten het genre terecht veel indruk. Voor wie niet vies is van een avondje headbangen in hogere sferen.

https://www.facebook.com/Wyattdoom/

Tiny Vipers – 11 november – AB Salon (Brussel)

Acht lange jaren hoorde dat klein deeltje van de wereldbevolking dat fan was niets van Tiny Vipers, die vorig decennium een aantal mooie, minimalistische folkplaten (Life On Earth!) maakte bij Sub Pop. Blijkt dat Jesy Fortino al die tijd gewoon op de schoolbanken zat (buiten die periode dat ze samen met Grouper het knappe Mirrorring maakte). Maar nu staat de Amerikaanse er weer. Weliswaar zonder akoestische gitaar: op haar nieuwe album Laughter heeft die plaatsgemaakt voor kille synthesizers. Wie dat nieuwe geluid wil komen ontdekken, kan zaterdag 11 november gratis terecht in het Salon van de AB. Vergeet uw winterjas niet.

https://www.facebook.com/tinyvipers/

Aldous Harding – 15 november – AB (Brussel)

Midden november, perfect moment om de kou en regen te ontvluchten, richting AB bijvoorbeeld. Dat Aldous Harding er speelt, is meer dan mooi meegenomen. De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter is knap bezig een naam voor zichzelf te maken met haar recentste album Party, dat hier een tijdje terug geen feest maar wel een 8 waard was. Verwacht een bevreemdend folkuniversum, gebracht met een stem die door merg en been gaat, en met de blik op oneindig. Wie er bij was in het Brusselse Warandepark deze zomer weet dat het wederom een uiterst beklijvende ervaring wordt, om te horen én om te zien!

https://www.facebook.com/AldousHarding/

Blaudzun – Tear Gun Theatertour – 18 november – CC Belgica (Dendermonde)

Wie dacht dat ze het bij Blaudzun rustig aan zouden doen na een drukke festivalzomer, is eraan voor de moeite. Niet alleen zijn de opnames van Jupiter – part 3 volop aan de gang, maar vanaf begin november tourt de band ook door Nederland en Vlaanderen met een theatertour. Back to basics, en met wat minder grootse gebaren, maar ongetwijfeld niet minder interessant. Wie benieuwd is hoe dat allemaal klinkt, zo zittend in rode pluche, kan onder andere in Dendermonde terecht. Of het zou moeten zijn dat u dichter bij Mol, Beveren of Roeselare woont.
https://www.facebook.com/blaudzun/

Algiers – 19 november – Botanique (Brussel)

Geen plaat klonk dit jaar urgenter en actueler dan Algiers’ The Underside Of Power. In een razende fusie van soul, gospel en industrial pakte de Brits-Amerikaanse groep de hele wereld aan, van Trumpstemmers tot Black Lives Matter. “We’re coming back”, laat hij de slachteroffers van het politiegeweld zingen, en hij houdt woord: hun stemmen zullen deze maand ook in Brussel gehoord worden.

http://algierstheband.com/

Flipo Mancini – 23 november – Café Cabron (Antwerpen)

Gitaren als nijdige, vlijmscherpe cirkelzagen. Sexy en stuwende baslijnen. Drums als het betere houthakwerk. Get it some more, deze november, want Flipo Mancini, het potigste uit de Limburgse zandgrond, steekt nog eens de kop op. Dat is niet gewoon goed nieuws, dat is het beste nieuws van deze maand. En Café Cabron is een gezellig hol, uiterst gemakkelijk te vinden in hartje Antwerpen, in de slagschaduw van Brabo.

https://www.facebook.com/flipo-mancini-41486247804/

Eastern Daze IV – 23-35 november – Vooruit, Gouvernement, Tramzwart

Eerdere edities van dit far out festival met de focus op onconventionele geluiden uit de hele wereld, leverden steevast op z’n minst boeiende concerten op. Ook deze vierde editie belooft veel goeds. Twee grepen uit het aanbod: op 24/11 in Tramzwart de Georgische Aşıq
Nargile die de eeuwenoude Kaukasische traditie van door saz begeleide liefdespoëzie in het Azerbaijaans in leven houdt, en op 25/11 in Vooruit de volstrekt unieke Richard Dawson die zijn middeleeuws folkepos Peasant komt voorstellen. Maar ga vooral zelf op ontdekking in de line-up.

Eastern Daze IV

Alex Cameron – 27 november – Botanique (Brussel)

Het gladste van Bruce Springsteen met daarover teksten vol pussy en triestige webcamseks: geen zinnig mens zou er aan durven beginnen, maar Alex Cameron maakt er vlotjes een van de beste platen van 2017 mee. De man spreidde op Forced Witness dan ook een weergaloos talent voor melodieën en venijnig hardnekkige hooks tentoon. Wij halen alvast onze mom jeans en haarlak uit de kast voor wat een eightiesfestijn van galmende sax- en synthanthems belooft te worden.

https://www.facebook.com/ALKCM/

Public Service Broadcasting – 28 november – Trix (Antwerpen)

Mededeling van openbaar nut: op 28 november komt Public Service Broadcasting naar Trix. Moet u daarbij zijn? Hell ja, want wie is er nu geen geschiedenisfreak met een brilletje die graag luistert naar een trio geestesgenoten die aan de slag gaan met historische stemopnamen? Na het vooruitgangsgeloof van de jaren veertig en vijftig en de Space Race van de jaren zestig, pakte de groep deze zomer uit met Every Valley, een muzikale terugblik op de mijnwerkersstakingen in het Wales van de jaren zeventig en tachtig. Als het een beetje meezit, fleurt de groep de boel op met videobeelden, en dan wordt het helemaal te gek. Aanrader.

https://www.facebook.com/PUBLICSERVICEBROADCASTING/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − negen =