Brian Eno & Kevin Shields :: Only Once Away My Son

Het lijkt wel de tijd van de grote samenwerkingen. Nu komen ook Briano Eno en Kevin Shields met een nummer op de proppen waarbij je je na twee minuten hongerig afvraagt: wanneer komt het full album?

Het antwoord op die vraag is kort: geen idee. Als het er al ooit komt. “Only Once Away My Son” is geschreven binnen het kader van het Adult Swim’s Singles Program. Of de twee er een vervolg aan zullen breien, is nog niet bekend. Maar in de tussentijd bieden Eno en Shields wel tien heerlijke minuten op het kruispunt ambient-noise-drone. Een diepe bas opent het nummer en trekt meteen de bodem onder je voeten weg, waarna lagen ruis opgestapeld worden en het langzaam zwart wordt voor je ogen. Eno legt de basis en Shields doet waar hij goed in is: alles bedelven onder rauwe golven onherkenbare gitaarklanken. De twee komen zo uit bij een nummer dat met veel gemak op bijvoorbeeld Black Sea van Fennesz had kunnen staan, of op een plaat van Ben Frost moest die elke dag een doos valium wegslikken. Het moge duidelijk zijn dat “Only Once Away My Son” geen voer is voor mensen die Eno alleen van de kleine lettertjes van Coldplay-albums kennen. En voor een lift of een luchthaventerminal is het ook niet bepaald geschikt. Wél is het één van de meest imponerende (en donkerste) stukjes muziek die de voorbije tijd uit die hoek van het muzikale spectrum op uw oren zijn losgelaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − twaalf =