Guerilla Poubelle & Arms Aloft :: Smells Like Guillotine Spirit

Het is als band al moeilijk genoeg om een nummer te schrijven, wanneer twee bands erin slagen om dat samen te doen is dat dus best indrukwekkend. We zullen eerlijk zijn: het zat eraan te komen, want Guerilla Poubelle en Arms Aloft deden hun laatste vier tours samen — de ene keer in Europa, dan weer eens aan de andere kant van de Atlantische Oceaan – en bleken al gauw onafscheidelijk.

De tijd die de bands met elkaar doorbrachten op deze tour heeft hen geen windeieren gelegd. “Smells Like Guillotine Spirit” is een natuurlijke symbiose van het Franse existentialisme en het Amerikaanse nihilisme dat de bands typeert. De Franse rasp van Till Lemoine en het rokerige Engels van Seth Gile wisselen elkaar eens zo vlot af als pakweg Mike D en wijlen MCA dat in hun hoogdagen deden. De typische elementen van beide bands zijn hier en daar te horen, maar het eindresultaat staat als een huis (lees: zo’n alleenstaande bungalow waar ze in de kelder shows laten doorgaan).

Ze namen het nummer op in Parijs, aan het einde van hun Europese tour in april 2017. Eerder waagden ze zich al eens samen aan een cover van Taylor Swift, gewoon voor het plezier natuurlijk. Dit bleek de logische volgende stap. “Smells Like Guillotine Spirit” danst op de lijn tussen zwarte humor en melancholie, maar het refrein – “deconstruire l’échafaud!” – laat weinig aan de verbeelding over. Het nummer is een rationeel politiek statement in een emotionele onstabiele maatschappij, en ligt daarbij volledig in het verlengde van de laatste langspelers van beide bands, het urgente opus Amor Fati (Guerilla Poubelle) en het slepende What A Time To Be Barely Alive (Arms Aloft).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − 4 =