COLUMN: The Shape Of Punk :: Vrijzinnig en vrijwillig

Elke maand maakt correspondent Karel Geuens een stand van zaken op van de DIY punkscene in België.

Het grootste punk- en hardcorefestival van ons land kondigde onlangs aan dat het in 2018 een sabbatjaar gaat inlassen. Groezrock, de jaarlijkse punkrockmeeting in Meerhout, zal pas in 2019 terugkeren in de gekende vorm. De hoofdreden voor die pauze is het vertrek van enkele vitale vrijwilligers uit de organisatie. Groezrock staat erom bekend een geoliede vrijwilligersmachine te zijn, die zo’n vijfentwintig jaar geleden ontstond uit de lokale vriendenkring. Het verlies opvangen van een onderdeel van die machine is natuurlijk niet zo evident.

Je kan in je communicatieplan echter geen duidelijk geconstrueerd en weldoordacht bericht plaatsen op de sociale media zonder dat daar een hoop kritiek op komt. Het gaat dan ook vaak over beslissingen waar het publiek geen voeling mee heeft. Zo verklaart iemand dat een van de hoofdsponsors van het festival zich zou terugtrekken, en dat dit een van de onderliggende redenen is voor het uitstel. Opmerkingen als deze gaan echter volledig voorbij aan de werkelijke situatie. Gelukkig hebben de meeste mensen wél begrip voor het probleem, en betreuren ze vooral het ontbreken van een jaarlijkse traditie.

Iemand anders stelt een betaald organisatieteam voor als oplossing voor het tekort aan vrijwilligers. Een festival als Groezrock is toch groot genoeg? Dit getuigt om te beginnen van weinig respect voor de gemotiveerde vrijwilligers, die hun job (per definitie) graag aan vrijwilligersvoorwaarden doen. Bovendien lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat je mensen die na jarenlange trouwe dienst met een goede reden stoppen, op andere gedachten kan brengen met geld.

Het punt is al vaak gemaakt: de punkbeweging draait niet om geld. Het is in de eerste plaats een groep gepassioneerde mensen die zich willen inzetten om er een bruisende scene van te maken. Althans, dat wil ik graag geloven. Shows en festivals moeten het hebben van de kracht van vrijwilligers om te kunnen blijven bestaan. Op kleine schaal gaat het over mensen die het publiek voorzien van drank, de inkom bewaken of de bands ontvangen. Als het gaat over grotere evenementen en festivals, dan zullen de vrijwilligers ook mee helpen met de logistieke kant: podia opstellen, leveranciers opvangen, … En natuurlijk moet er ook iemand zijn om al die vrijwilligers te verzamelen en te briefen.

Het is een moeilijke taak om genoeg mensen te ronselen om al die shiften in te vullen. Het is dan ook heel begrijpelijk dat een festival een pauze wil inlassen om een tekort op te vangen. Zeker wanneer het gaat om vrijwilligers die hun taken al jaren met plezier en kennis van zaken uitvoeren, blijft er een groot gat over om in te vullen. Vrijwilligerswerk is geen populaire tijdsbesteding in onze overheersend kapitalistische maatschappij, als organisator moet je dus het nodige doen om er een dankbare, aangename ervaring van te maken. Als je de vrijwilligers een beetje verwent, hen een hapje en een drankje aanbiedt en zorgt dat ze op hun gemak zijn, dan is de kans groter dat ze de volgende keer weer willen helpen.

In België is de (underground) punkscene minder gebaseerd op de cafécultuur dan in veel andere landen. Er zijn tientallen jeugdhuizen en parochiezalen om te gebruiken, maar daar moet je alles zelf voorzien. Het is niet evident om lokale bezoekers te overtuigen om even achter de toog te gaan staan in plaats van hun eigen zin te doen op de show. Als organisator is het aangenaam als je je met het algemene verloop van de avond kan bezighouden en erop mag vertrouwen dat er iemand is die de dorstigen laaft. Zodra je evenement groter wordt dan je sociale cirkel, wordt het zoeken naar vrijwilligers een broodnodige maar soms herculische taak. Het is vaak roeien met de riemen die je hebt.

Verzorg dus je vrijwilligers, want het zijn mensen met een gouden hart. Anderzijds, stel je gerust kandidaat bij je lokale punkpromotor om af en toe, al is het maar even, mee te werken op hun evenementen. Punkrock gaat uit van een emotieve connectie met de muziek en de beweging, dus laat het geld erbuiten en je verwachtingen achterwege. Met wat geluk kan je een vrijblijvende quid pro quo uitlokken en krijgt je er gewoon een frisse gratis pint voor. Net als elke andere vereniging die met vrijwilligers werkt, is dat wat je terugkrijgt voor je werk niet altijd tastbaar, maar wel waardevol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × drie =