COLUMN: The Shape Of Punk :: Het festivalt wel mee

Elke maand maakt correspondent Karel Geuens een stand van zaken op van de DIY punkscene in België.

Het festivalseizoen is begonnen. Traditioneel betekent dat minder jeugdhuisshows en meer weekends vol bras- en danspartijen. Je zal genoeg voor- en tegenstanders vinden van de festivalzomer: de ene ziet liever de grote namen op een degelijk podium op een met bierbekers bedekte graswei, de andere geeft de voorkeur aan een lokale topaffiche op vrijdagavond. We laten die onenigheid nu even links liggen en kijken naar het aanbod in België. Of tenminste: in Vlaanderen, maar daar heb ik het op een andere keer nog wel over.

Bij het begin van het festivalseizoen gaat er heel wat media-aandacht naar Groezrock. Het punkrock- en hardcorefestival, waar ik het eerder al eens over had, dankt die belangstelling niet alleen aan de opvallende affiche en de publieksaantallen. Waarschijnlijk speelt het feit dat het zo vroeg geprogrammeerd staat op de kalender ook wel mee. Nochtans is Groezrock niet de meest gepaste kijkdoos wanneer we naar de Belgische scene willen kijken, net zoals de verdwaalde punkbands op Graspop en Rock Werchter ook geen referentie zijn voor een doorsnee blik op de subcultuur. Die keer dat het Amerikaanse Trash Talk op Ieperfest uit eigen initiatief zijn materiaal ostentatief van het podium haalde en het ervóór zette, of toen de band te laat aankwam in de geplande zaal en dan maar een woonkamer in Gent plat speelde, dàt herinneren de aanwezigen zich vast nog levendig. Hun passage in de tent van Rock Werchter daarentegen zit waarschijnlijk nog hooguit ergens in het achterhoofd van een reporter die het korte strootje had getrokken.

Maar punkrock in België leeft! Tenminste, dat punt probeer ik toch al enkele maanden te maken. Ook deze zomer worden we weer getrakteerd op een aantal uitmuntende festivals die de punker op zijn wenken bedienen. In de voetsporen van Groezrock en consoorten vinden we onder meer Brakrock Ecofest, een ecologisch bewust punkrockfestival in Duffel dat de laatste jaren sterk is gegroeid. Ook dit jaar was er een overweldigende affiche, met internationaal gevestigde waarden, groepen die graag terugkomen en een aantal talenten uit de Benelux. Elk jaar pakt het festival ook grootser uit, maar dankzij de idyllische setting — een park rondom de ruïne van het kasteel Ter Elst — blijft het een gezellige bedoening met het nodige sonische geweld. Het is misschien een beetje jammer dat de Belgische bands opzij worden geschoven voor toerende publiekstrekkers, maar er is natuurlijk voor alles een plaats en een tijd.

Zo kan je ook kiezen voor een namiddag op het Oostendse Summerpunks, waar je in het skatepark met een pintje in de hand kan genieten van een paar degelijke lokale en minder lokale groepen. Met het zicht op amusement voor iedereen is het uiteraard gratis, waardoor je er net zo goed een uitstap naar zee van kan maken! In Oost-Vlaanderen kan je na een dagje Gentse Feesten terecht in de Kinky Star. Daar houden ze hun eigen feesten met het beste dat de Belgische undergroundscene heeft te bieden. Voor een dagje screamo verwijzen we u graag door naar Floodfest in Dendermonde en voor wie het allemaal wat Kempenser mag, was er al Sjock, een festival waar binnen- en buitenlandse garagepunk- en rock-’n-rolltalenten even graag gezien zijn. Liefhebbers van de mosh komen zoals elk jaar aan hun trekken op Ieperfest. Dit festival lag onlangs nog wel onder vuur omdat het de sterk homofobe en racistische band Impaled Nazarene had geboekt, van wie het aangebrande gedachtegoed uiteraard ingaat tegen alle waarden van hardcore en punk. De band werd dan ook terecht van de line-up verwijderd.

Vlaanderen heeft, met andere woorden, heel wat te bieden voor de festivalminnende punker: van een gezellige weide over een zomers getint jeugdcentrum tot een zonovergoten skatepark of marktplaats. Er is dus geen enkele reden om tijdens de “rustige” zomermaanden niét buiten te komen en een paar groepen te checken. Elke smaak en geur wordt ruimschoots vertegenwoordigd doorheen het hele land. Het zijn ideale gelegenheden om nieuwe artiesten te ontdekken, oude bekenden te steunen, kleine, hardwerkende bands een groot podium te zien veroveren en natuurlijk ook om een fris drankje te nuttigen met vrienden van over het hele land die voor de gelegenheid de provinciegrenzen overstaken. Punkrock hoeft al lang niet meer in de donkere cafés en kraakpanden weggestopt te worden, laat het gerust een keer van zijn beste kant zien op een mooi afgewerkt podium voor een enthousiast, ruimdenkend publiek op een fleurige zomerdag. Wat het verliest aan enigmatisch charisma, wint het dan weer aan puur plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + 7 =