Sonic City 2016 :: enola’s 5 Absolute Aanraders

Nog twee keer slapen en Sonic City vat zijn alweer negende editie aan. Dit jaar kreeg het Londense post-punk kwartet Savages de eer om de affiche van het Kortrijkse indoorfestival samen te stellen, wat vanzelfsprekend een hoop schoon en ook licht excentriek volk oplevert. We rekenen erop dat u de waanzinnige livereputatie van de curator zelf naar waarde zal schatten — zo niet, pek en veren! — dus werpen we graag een licht op wat de line-up nog meer aan lekkers in petto heeft.

Duke Garwood — zaterdag, 13.30u

De naam Garwoord is voor velen onlosmakelijk verbonden aan die van Mark Lanegan, maar de muzikale duizendpoot gaf afgelopen voorjaar in de Vooruit te kennen dat hij ook in z’n eentje een zaal kan meenemen op trektochten doorheen schrale woestijnvlaktes en desolate cowboydorpen. Zijn karakteristieke gitaarspel is bijzonder fluïde en traag in opbouw, waardoor zijn nummers live dikwijls onherkenbaar worden. Een goestedoener, die op dat vroege middaguur in De Kreun de duisternis zal doen intreden. Wees op tijd!

Bo Ningen — zaterdag, 16.55u

Het enige verrassende aan de aankondiging van deze Japanners was het late tijdstip ervan. In 2014 maakten ze samen met Savages de EP Words To The Blind, waarna vele livecollaboraties volgden. Wat u van een Bo Ningen-passage kan verwachten? Gewoon, torenhoge energetische chaos. Geestverruimende noise en supersonische turbo-psych. Oorverdovende monsterriedelsalvo’s en schedelsplijtende aanvalscombo’s die uit Tekken Tag Tournament zelf lijken te komen. Complete blitzkrieg dus, en nog wel op zijn Japans. Niet komen wenen achteraf.

Kate Tempest — zaterdag, 21.00u

Wie er die middag in de bloedhete Castello (Pukkelpop 2015) bij was, weet het: de Londense Kate Tempest vertoeft in eenzaam hoge regionen wat live hiphop betreft. Haar kille beats en vlijmscherpe flow zijn een pak dwingender dan alles wat er het afgelopen decennium vanuit de VS op onze podia kwam aanwaaien. Haar maatschappijkritische redevoeringen schoppen tegelijkertijd een geweten én een strijdvaardigheidsgevoel. Met Let Them Eat Chaos heeft ze bovendien een weergaloos manifest in huis dat niet noodzakelijk een comfortabele, dan wel een vitale en onontbeerlijke gig inluidt. U hoorde het hier eerst: the tempest will be raging!

Demdike Stare — zondag, 16.55 u

Een kruisbestuiving van dark ambient drones, noise, Library-muziek en vinyl-uit-de-koopjesbakken. Projecteer daarbij wat meanderende en bevreemdende visuals, en u hebt Demdike Stare. Te elfder ure toegevoegd aan de affiche, belooft het Britse duo een occult ritueel bij valavond te leiden. Het wordt beslist geen easy listening, want de geïmproviseerde soundscapes kunnen bijzonder cryptisch en vrij van kadans zijn. Dansschoenen hoeft u dus niet per se mee te nemen maar onthou: mindfuck.

Motorama — zondag, 19.30u

Rostov Aan De Don mag dan niet onmiddellijk beeltenissen oproepen zoals Londen of Tokio dat doen, maar de Russische havenstad leverde met Motorama wel een fijnbesnaarde post-punkband af. Oorspronkelijk werd de mosterd gehaald bij Joy Division en andere Factory bands, maar met het nieuwste album Dialogues werden nogal wat stappen richting eigenheid gezet. Verwacht u aan poppy neerslachtigheid, uitstekend gitaarwerk en dromerige vocals. Ideaal bij dit herfsterig weer en ideaal als voorbode van Savages.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 4 =