Boerenrock gooit definitief de handdoek

Boerenrock, hét uithangbord van Kortenaken, gooit na 27 succesvolle jaren en met meer dan 200.000 bezoekers de handdoek in de ring. Een weloverwogen beslissing, zo blijkt uit het statement dat de organisatie achter het festival vandaag bekend maakte.

Vlaanderen verliest één van zijn sympathiekste festivals. Een uitverkochte 27ste editie was de meest succesvolle, maar ook meteen de allerlaatste. Na 25 edities overweeg de organisatie al eens om er een punt achter te zetten. Maar de hartverwarmende reacties van de vele fans overtuigden de werkgroep achter het festival om er nog twee editites aan toe te voegen. Dat werden meteen ook de twee meest succesvolle edities, waarmee gestopt wordt op een absoluut hoogtepunt. Een zware beslissing zo blijkt, maar eentje die met opgeheven hoofd genomen werd. Anno 2016 is Boerenrock dan ook een zeer gezonde organisatie die de komende maanden en jaren zeker nog van zich zal laten horen, hetzij in een andere formule.

Er worden opnieuw diverse redenen aangehaald voor het stopzetten van het festival. Het festival kende de laatste jaren een enorme groei maar toch moest de Boerenrockorganisatie het blijven stellen met een kleine groep vrijwilligers. De laatste jaren verhoogde het werk ten koste van de tijd om zelf te kunnen genieten van het werk dat erin kroop. Dat maakte dat de organisatie dit jaar ook voor het eerst betaald personeel moest inschakelen, wat een meerkost met zich meebracht die de organisatie niet wou doorschuiven naar de bezoekers.

Ondank de groei van de laatste jaren, bleef Boerenrock voor potentiële sponsors een relatief kleine speler op de festivalmarkt waardoor de inbreng van die kant eerder beperkt bleef. Bovendien werd de organisatie zich alsmaar bewuster van de risico’s en verantwoordelijkheden. Het festival werd wel vaker geplaagd door hevige regenbuien (zowel voor, tijdens als na het festival) en met de toenemende terreurdreiging hadden de medewerkers vaker slapeloze nachten dan hun lief was.

Verder verloor de kerngroep ook de moed, het idealisme en de motivatie om ermee door te gaan door de vele regeltjes die gepaard gaan met het organiseren van een dergelijk evenement. De laatste jaren spendeerden de medewerker alsmaar meer en meer tijd in het beantwoorden van vragen van controleurs terwijl ze slechts één doel voor ogen hadden: een goed festival organiseren voor jong en ouder.

Meer dan 20.000 bezoekers zakten dit jaar af naar het uitverkochte festival in Kortenaken. In die 27 jaar in totaal goed voor ruim 200.000 bezoekers. Het gevoel bekroop de organisatie soms dat ze daarvoor net iets meer respect hadden verdiend. Respect dat ze zeker kregen van publiek en artiesten. “Vele grote namen kwamen graag naar ons ‘bescheiden’ festival”, klinkt het binnen de Boerenrockmuren. “Valse bescheidenheid zegt wat het is: vals. En daarvan willen we niet beschuldigd worden. Van arrogantie evenmin. Maar toch: we durven hier vandaag te zeggen dat dit een zwarte dag is voor het sociaal-culturele leven in Kortenaken. En ook dat de gemeente zijn belangrijkste uithangbord verliest. Op onze promotietournees stelden we meer dan eens vast dat Boerenrock bekender in de oren klonk dan Kortenaken.”

Maar Boerenrock is niet helemaal dood. Vandaag zet de organisatie een punt achter het festival maar in de toekomst gaat de vzw achter het festival nog tal van activiteiten organiseren, los van het festivalgebeuren. Een eerste event is het try-out concert van de nieuwste K’s Choice theatertournee in De Passant in Zoutleeuw op 4 november. Gratis en enkel en alleen op uitnodiging voor onze vrijwilligers. Meer info volgt later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + 19 =